Erste Bank: Trendul descendent ar putea dura cateva luniScaderile importante inregistrate pe pietele internationale au generat reactii de panica in randul investitorilor, ce au avut ca efecte vanzari excesive. Harald Egger, seful departamentului de i
Erste Bank: Trendul descendent ar putea dura cateva luniScaderile importante inregistrate pe pietele internationale au generat reactii de panica in randul investitorilor, ce au avut ca efecte vanzari excesive. Harald Egger, seful departamentului de investitii in piete de capital al Erste-Sparinvest, estimeaza o situatie dificila a burselor in urmatoarele saptamani si ofera cateva sugestii pentru masurile prudente pe care investitorii ar trebui sa le ia in aceasta perioada.
"Ca urmare a reactiilor de panica, pe toate pietele s-au inregistrat vanzari in exces, ceea ce prevesteste o noua miscare in directia opusa. Cu toate acestea, se estimeaza ca in urmatoarele saptamani situatia de pe pietele de actiuni va fi foarte dificila. Fluctuatiile semnificative, negative si pozitive, vor fi la ordinea zilei", crede Egger.Precautia investitorilor pe un trend descendentTrendul descendent care se prefigureaza este din ce in ce mai evident. Specialistul de la Erste crede ca acesta ar putea dura cateva luni, timp in care investitorii trebuie sa isi ia masuri de precautie, sa nu vanda condusi de panica si sa aiba in considerare si datele fundamentale ale emitentilor.
"Daca vreti neaparat sa vindeti, asteptati contramiscari, care se produc in fiecare perioada de contractare si pot fi foarte consistente. Sa se aleaga un orizont de investitii mai indelungat. Cumparati doar atunci cand orizontul dvs. de investitii este de cel putin doi ani. Daca aveti nevoie de bani in urmatoarele 6-12 luni, nu investiti in actiuni. De asemenea, fiti foarte atenti la datele fundamentale. Cand alunecam in recesiune, profiturile pot sa scada brusc pentru anumite companii, iar ceea ce parea a fi un pachet de actiuni foarte ieftin risca sa devina rapid foarte scump. Investitorii trebuie sa ramana axati pe companiile cu o dezvoltare a profiturilor stabila, non-ciclica.
O ultima sugestie ar fi sa cumparati in pachete mici. Este in regula sa cumparati, insa numai in pasi mici. Nu va cheltuiti toti banii odata, profitati de scaderile temporare de pret", a mai explicat acesta.Varianta unei recesiuni a economiei globale nu trebuie eliminataConform raportului Erste, exista o serie de factori care ar putea genera o piata "bear" pe termen lung. "La ora actuala, actiunile nu sunt scumpe, deci nu ne asteptam sa se produca un declin precum cel inregistrat in 2000-2003. Insa erorile comise de bancile centrale, precum si fluxurile de stiri corporatiste negative si, de asemenea, probabilele revizuiri negative ale prognozelor referitoare la profituri, vor alimenta in continuare turbulentele de pe pietele de actiuni. Probabil ca am asistat deja la jumatate din corectie. Este posibil ca in urmatoarea perioada sa se inregistreze cresteri, urmate de un val de vanzari, pana cand situatia se va echilibra incepand cu aprilie sau mai.
Ratele ridicate ale dobanzilor sau o curba inversata a ratei dobanzilor preced adesea o perioada de recesiune. O problema in administrarea actuala a ratelor dobanzilor este faptul ca bancile centrale au luat masuri tardive (SUA) sau deloc. Bancile centrale s-au concentrat cu precadere asupra ratelor mari ale inflatiei (generate de dublarea pretului petrolului anul trecut) si cresterilor bruste ale preturilor produselor agricole.
Nu putem elimina varianta unei recesiuni, dar nici nu putem stabili exact dimensiunile sau durata acesteia. Economia globala este sustinuta de mai multi piloni. SUA nu mai este singurul factor de impulsionare a cresterii. Ascensiunea Chinei, a Indiei si a altor piete emergente aduce un grad tot mai mare de stabilitate in economia globala. Acest lucru nu inseamna ca nu vom mai constata perioade de declin, insa gradul lor de severitate ar trebui sa fie moderat", a mai explicat Harald Egger.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.