Efectele crizei din Statele Unite au atins si piata petroliera, dar intr-o maniera benefica pentru consumatori.

De la pragul de aproape 100 de dolari pe baril atins spre sfarsitul anului trecut, cotatiile au ajuns sub 87 de dolari. Cauzele: orientarea investitorilor spre plasamente mai sigure si reducerea pozitiilor de pe piata petroliera in scopul finantarii pierderilor de pe piata de capital. La acestea se adauga si intrarea aproape certa in recesiune a Statelor Unite, cel mai mare consumator de titei din lume, lucru care va presupune, firesc, o scadere a cererii de produse petroliere.

Petrom, liderul pietei autohtone a carburantilor, evita sa spuna clar daca ar fi posibila o ieftinire a benzinei si/sau a motorinei, reprezentantii companiei afirmand ca reducerea cotatiilor ar putea avea impact in pretul de la pompa al carburantilor in 20-30 de zile.

Compania precizeaza ca in sedinte are in vedere media cotatiilor internationale ale carburantilor din ultimele 14 zile. Totusi, o posibila ieftinire este amenintata de devalorizarea leului, dat fiind ca Petrom importa o parte din titeiul folosit pentru producerea carburantilor destinati pietei interne.

Scadere De la circa 100 $ /baril, pretul petrolului a ajuns la 87$/baril

EFECTE

Influenta cotatiei barilului de petrol se regaseste in preturile de la pompa in 20-30 de zile Potentialele ieftiniri ale carburantilor pentru consumatorul final sunt atenuate de importurile mai scumpe, generate de deprecierea leului