MEDIU - Cei care au platit deja taxa de prima inmatriculare raman cu buza umflata. Taxa de poluare create la maainile noi ai scade la cele vechi
Taxa de prima inmatriculare sau taxa de poluare pentru autovehicule? Indiferent de denumire, nou

MEDIU - Cei care au platit deja taxa de prima inmatriculare raman cu buza umflata. Taxa de poluare create la maainile noi ai scade la cele vechi
Taxa de prima inmatriculare sau taxa de poluare pentru autovehicule? Indiferent de denumire, noua modalitate de calcul a taxei a bagat in ceata romanii care asteptau cu sufletul la gura publicarea noilor valori.

Desi autoritatile romane nu au primit ok-ul din partea Comisiei Europene asupra noilor valori si a modalitatii de calcul, informatiile au fost facute publice. "Taxa de poluare a autovehiculelor reprezinta un regres fata de taxa de prima inmatriculare, in vigoare si azi. Nivelul taxei pentru masinile noi se dubleaza sau chiar se tripleaza, iar pentru cele second hand se micsoreaza substantial", a explicat Marius Carp, analist al pietei auto. Doritorii trebuie sa stie ca taxa se plateste integral, nu in rate, la prima inmatriculare in Romania si ca taxa nu se aplica retroactiv. Desi initial se vehicula ca noua modalitate de calcul va intra in vigoare in luna martie, autoritatile au nevoie de trei luni pentru a elabora normele de aplicare. Astfel, noua taxa va intra in vigoare la data de 1 iulie deoarece reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai Ministerului Economiei vor avea la dispozitie 90 de zile pentru elaborarea normelor de aplicare.

MEDIU. Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ se va schimba destinatia sumei incasate din taxa de poluare pentru autovehicule. Astfel, administratorul banilor va fi Administratia Fondului de Mediu, care va aloca sume importante pentru implementarea unor proiecte pe termen lung. "Banii vor merge catre Programul de innoire a parcului national auto si la programul de creare de spatii verzi. De asemenea, vor fi ajutati locuitorii care vor sa schimbe sistemul clasic de incalzire cu gaze naturale cu sisteme ce utilizeaza energie geotermala, eoliana sau solara, acestea fiind energii regenerabile. Tot din aceste sume vor fi plantati pomi, care ajuta la stabilizarea curentilor si impiedica inundatiile", a explicat Mihai Toti. Acesta a mai spus ca trebuie sa indeplinim si alte legi europene conform carora la nivelul Uniunii Europene gazele cu efect de sera trebuie sa scada cu 20%.

SCUTITE. Vehiculele istorice, masinile confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privata a statului si cele destinate competitiilor sportive definite conform prevederilor legale in vigoare sunt scutite de plata taxei de poluare pentru autoturisme, conform legii. De asemenea, mai sunt scutite si autovehiculele acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.