Vestile proaste despre economia americana au avut impact si asupra monedelor nationale din Europa Centrala si de Est.

Prima parte a strategiei americane de revitalizare a economiei planul Bush de reducere a impozitelor a avut impact mai redus asupra valutelor din statele emergente. A doua etapa insa, reducerea dobanzii de politica monetara de catre Fed, sistemul american de banci centrale, a avut un impact puternic asupra valutelor nationale. Reducerea dobanzii, fapt care s-a petrecut marti, 22 ianuarie, a depreciat imediat valutele din estul Europei. In plus, ieftinirea monedelor s-a intins si pe a doua zi. Dar sa urmarim parcursul valutelor din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia.

In Polonia, moneda zonei euro costa vineri 3,61 zloti la banca centrala de la Varsovia (NBP). De la inceputul crizei americane, zlotul s-a depreciat constant, atingand pe 22 ianuarie varful anului. Institutia bancara de la Varsovia a afisat un curs de 3,65 zloti pentru un euro. Ceea ce inseamna o depreciere de aproape doua procente in raport cu prima zi de tranzactionare din an.

Si forintul maghiar s-a depreciat fata de moneda unica europeana. La inceputul anului, un euro era vandut cu 253,34 forinti de catre Banca Centrala a Ungariei (MNB), vineri, 25 ianuarie, moneda unica europeana costa 257,04 forinti. O ieftinire cu 3,7 forinti, sau, in procente, o scadere de 1,46%. Maximul anului s-a consemnat insa marti, 22 ianuarie, in mijlocul crizei. Exact cand Statele Unite anuntau majorarea dobanzii de politica monetara, a doua masura pentru revitalizarea economiei. Pe 22 ianuarie, euro a ajuns sa coste 259,95 forinti, o ieftinire a monedei locale cu 2,6% fata de inceputul anului.

Parcursul valutei din Cehia este, in mare parte, asemanator cu cel al celorlalte monede din regiune. Anul a inceput pe depreciere, cu o valoare mare pentru un euro (26,36 coroane pentru un euro), potrivit cursului oficial al Bancii Nationale a Cehiei (CNB). Practic, a fost maximul anului. Ulterior insa, coroana a urmat o traiectorie de apreciere usoara, ca toate celelalte monezi din regiune, astfel incat pe 14 ianuarie un euro costa 25,87 coroane. De altfel, acesta a fost si minimul anului. In schimb, odata cu criza americana si cu turbulentele de pe pietele asiatice, coroana si-a reluat ritmul de ieftinire.

Slovacia urmeaza aproape la indigo situatia din Cehia. Si coroana slovaca a inceput anul pe depreciere, pentru a se intari apoi. Ulterior insa, cand masurile luate de Statele Unite pentru a revitaliza economia au fost primite pe pietele internationale, coroana slovaca s-a depreciat. (B.A.)