Marko Bela spune ca singurul motiv pentru care s-ar justifica un eventual congres extraordinar al UDMR este schimbarea sistemului politic romanesc. Urmatorul congres al formatiunii este programat pentru anul 2009, insa mai multi lideri au lansat idee
Marko Bela spune ca singurul motiv pentru care s-ar justifica un eventual congres extraordinar al UDMR este schimbarea sistemului politic romanesc. Urmatorul congres al formatiunii este programat pentru anul 2009, insa mai multi lideri au lansat ideea ca Uniunea trebuie reformata cat mai curand, in caz contrar riscand sa nu mai depaseasca pragul de 5% la alegerile parlamentare din toamna.
"UDMR, in primul rand, nu este un partid, nici nu cred c-ar trebui sa devenim. Noi trebuie sa fim in permanenta reforma, prin promovarea tinerilor. Putem vorbi de un congres daca se schimba sistemul electoral. Eventual, o astfel de schimbare ar putea face necesar un congres", a declarat Marko Bela sambata, citat de Mediafax.
Acesta a adaugat ca strategia pe cinci ani a UDMR, care a fost adoptata sambata de Consiliul Reprezentantilor Unionali la Targu Mures, este "un document deschis”, iar in perioada urmatoare oricine poate veni cu adaugari sau propuneri de modificare.
Declaratia vine la cateva zile dupa ce senatorul Eckstein Kovacs avertiza ca, in actuala forma de organizare, Uniunea nu va avea succes la alegerile parlamentare.
"Cu aceasta forma de organizare in care suntem in momentul de fata, cu acest partid concurent, UCM, cu numarul de voturi pe care l-am luat la Parlamentul European, nu putem sa avem succes la alegerile parlamentare, este clar. Trebuie sa miscam, trebuie regandita structura UDMR, trebuie adoptat un nou statut, sa mai deschidem portile si pentru altii, sa aducem fete credibile in Uniune", a afirmat Eckstein Kovacs.
In opinia acestuia, "este absolut necesar sa fie un Congres dupa alegerile locale, sa lasam si un timp suficient sa ne pregatim de parlamentare".Frunda, de acord cu reformarea la nivel ideologicSenatorul Frunda Gyorgy se pronunta pentru reformarea la nivel ideologic a Uniunii.
"Şi eu cred ca trebuie luate niste masuri pentru reformarea organizatiei noastre. Alegerile europarlamentare au aratat clar judetele, localitatile unde sunt probleme si unde trebuie lucrurile reformate. De asemenea, cred ca la nivelul Consiliului Reprezentantilor Unionali (miniparlamentul UDMR, condus pana in urma cu cateva luni de Frunda, n.r.) fractiunile nu ar trebui sa fie teritoriale, ci ar trebui sa fie ideologice", a spus Frunda. In opinia sa, in acest sens intr-adevar trebuie sa aiba loc o schimbare. Frunda a adaugat ca dupa alegerile locale se va face o analiza a rezultatelor si se va decide in conformitate cu aceasta, dar acum important este sa fie pregatite astfel alegerile locale incat sa se obtina un rezultat castigator. In perspectiva alegerilor locale, Marko Bela a insistat pe ideea ca miza principala nu vor fi primarii, ci consilierii locali si judeteni. UDMR vrea sa obtina rezultate similare cu cele din 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.