Comisia Europeana intentioneaza sa publice raportul interimar pe tema justitiei "la timpul potrivit pentru intalnirea statelor membre programata pentru data de 6 februarie", a declarat pentru Mediafax Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europen
Comisia Europeana intentioneaza sa publice raportul interimar pe tema justitiei "la timpul potrivit pentru intalnirea statelor membre programata pentru data de 6 februarie", a declarat pentru Mediafax Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
„Procedura de redactare a raportului este intr-un stadiu avansat, iar procedura de adoptare a sa de catre comisari nu a fost lansata”, a precizat Mark Gray.
Oficialul european a insistat insa ca nu a fost stabilita inca o data pentru publicarea raportului.
Potrivit unor surse diplomatice citate de RFI Romania, documentul va fi prezentat de Comisia Europeana pe 30 sau 31 ianuarie si va fi unul “foarte critic” pentru Romania. Conform RFI Romania, in cazul Bulgariei, tonul va fi mai putin critic.
Sursele diplomatice citate au insistat asupra faptului ca statele vechi membre ale UE sunt “ingrijorate” de lipsa de progrese in combaterea coruptiei in Romania si in ceea ce priveste lupta impotriva crimei organizate in Bulgaria. Astfel, in ceea ce priveste Romania, Olanda si Germania sunt cele mai preocupate, iar in privinta Bulgariei, Marea Britanie si-a exprimat ingrijorarea.
Conform sursei citate, Raportul privind reforma justitiei va avea doua parti: una generala si una specifica. In partea generala se va vorbi despre contextul si oportunitatea acestui document. Nu vor exista insa concluzii, deoarece este vorba doar de un raport intermediar, cel final urmand sa fie publicat in luna iunie, cand se va decide si asupra eventualei activari a clauzei de salvgardare.
Raportul va analiza si planurile de actiune ale Romaniei si Bulgariei in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, ca si nivelul de implementare nationala a acestor planuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.