Owl: Virusul H5N1 in varianta financiara

"Nu cred ca exista cineva care sa spuna cat va dura aceasta criza financiara, dar, pe termen scurt si mediu, se va mentine la un nivel ingrijorator, care este foarte posibil sa contamineze o per
Owl: Virusul H5N1 in varianta financiara

"Nu cred ca exista cineva care sa spuna cat va dura aceasta criza financiara, dar, pe termen scurt si mediu, se va mentine la un nivel ingrijorator, care este foarte posibil sa contamineze o perioada mai lunga de timp. Aceasta criza poate fi comparata cel mai bine cu virusul gripal H5N1, care a putut fi doar izolat, dar nu invins. Sistemul bancar si bursele sunt cele mai expuse. Cel mai vizibil si imediat efect in Romania il reprezinta seria de scaderi pe BVB care, de la 24 mld. euro capitalizare la inceput de an, inregistreaza acum sub 18 mld. euro. Un alt efect il reprezinta cresterea dobanzilor la credite, care va afecta in mod cert populatia, scumpirea importurilor, care va interfera direct cu buzunarul cetateanului obisnuit, dar si inflatia, care va avea o tendinta de crestere in 2008."

Maresalul: Sperante in doua-trei luni

"Fara indoiala ca asistam la o criza economica mondiala mult mai profunda decat toate cele anterioare. Aceasta criza a fost declansata de criza creditelor din SUA, dar cauzele sunt total diferite. Este vorba despre probleme majore ale economiei mondiale, probleme care au survenit odata cu declansarea procesului de globalizare economica. Lumea financiara isi pune sperante in capacitatea Statelor Unite de a evita criza economica in urmatoarele douatrei luni. In ultimele doua zile, marile burse au reusit sa recupereze o buna parte din pierderile inregistrate marti. Acest lucru nu s-a datorat masurilor financiare impuse de administratia Bush. In realitate, este vorba despre un efect pozitiv, generat de dorinta investitorilor de a cumpara actiuni cat mai ieftine pentru fondurile mutuale (RRSP)."

Brucan: La cota de avarie

"Astfel de crize sunt normale si restabilesc functionarea mecanismelor defectuoase... Aceasta restabilire se face diferit, in functie de functionarea si organizarea economico-sociala a fiecarei tari (inca)... Problema Romaniei si a multor altor state subdezvoltate este ca atat economia, cat si organizarea economico-sociala sunt precare... Si in vremuri normale, astfel de tari functioneaza la limita de avarie... Papillon CRIZA CA IN 1929-1933? t Sa fie oare semnele unei crize atat de violente ca in anii 1929-1933? se intreaba tot romanul. Greu de apreciat, dar, dupa toate aparentele, exista o serie de factori care vin sa intareasca aceasta dimensiune tragica a economiei mondiale. Sa ne amintim de crahul financiar de la New York din 1929. Inceputurile au fost la fel de dure ca si acum, cu spaima tuturor investitorilor si jucatorilor de la Bursa si apoi cu domino-ul prabusirilor bancare in intreaga lume, a intreprinderilor s.a.m.d. As vrea sa nu am dreptate."

Papillon: Criza ca in 1929-1933

"Sa fie oare semnele unei crize atat de violente ca in anii 1929-1933? se intreaba tot romanul. Greu de apreciat, dar, dupa toate aparentele, exista o serie de factori care vin sa intareasca aceasta dimensiune tragica a economiei mondiale. Sa ne amintim de crahul financiar de la New York din 1929. Inceputurile au fost la fel de dure ca si acum, cu spaima tuturor investitorilor si jucatorilor de la Bursa si apoi cu domino-ul prabusirilor bancare in intreaga lume, a intreprinderilor s.a.m.d. As vrea sa nu am dreptate."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.