'Gardianul>> a intrat in posesia documentelor care au stat la baza celui mai mare tun imobiliar din Romania: contractul de vanzare-cumparare a Uzinei de Tractoare Brasov catre anonima societate Flavus Investitii. Asa cum vom arata, documentul contin
'Gardianul>> a intrat in posesia documentelor care au stat la baza celui mai mare tun imobiliar din Romania: contractul de vanzare-cumparare a Uzinei de Tractoare Brasov catre anonima societate Flavus Investitii. Asa cum vom arata, documentul contine anumite clauze menite sa permita cumparatorului final al platformei industriale de la UTB sa faca orice doreste cu cele 126 hectare de teren, fara a mai trebui sa dea socoteala cuiva. Aparent 'cuminte>>, contractul in cauza contine doua clauze cu rol de cal troian.

Trebuie sa precizam faptul ca documentele care au consfintit aceasta tranzactie au avut un caracter cvasisecret. Nici una dintre partile implicate in vanzarea giganticei platforme industriale de la Brasov nu a vrut sau nu a putut sa ne puna la dispozitie acest contract, pornind de la semnatarii sai si terminand cu cei care-i contesta legalitatea. Mai mult, la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, intr-un proces in care instanta urmeaza sa se pronunte asupra legalitatii acestei vanzari, contractul de vanzare-cumparare nu a fost depus.

Contractul de vanzare-cumparare a fost contestat in princ ipal din cauza diferentei mari dintre pretul platit (77 milioane de euro plus 3 milioane TVA) si valoarea prezumata a platformei industriale de la Tractorul (250 de milioane terenul, plus alte o suta restul activelor). Aceasta diferenta sta la baza actiunii Comisiei Europene. Ceea ce partile semnatare au pretins pana acum este faptul ca ingrijorarile exprimate de diverse voci, conform carora platforma Tractorul a fost achizitionata numai pentru valoarea sa imobiliara, sunt nejustificate. Ca argument, atat reprezentantii Flavus Investitii, AVAS, cat si cei ai lichidatorului (Casa de Insolventa Transilvania) au invocat doua prevederi ale articolului 7.1 din contract, care stipuleaza obligatiile cumparatorului: „Sa mentina obiectul de activitate cod CAEN 2931, respectiv fabricatia de tractoare, pe o perioada de minimum 10 ani“ si „sa angajeze cu prioritate dintre salariatii disponibilizati ai Tractorul UTB, in conditiile legii“. Conform acestor prevederi, activitatea de productie tractoare la Brasov pare a fi asigurata pentru urmatorii zece ani, ca si soarta fostilor angajati ai uzinei. Mai mult decat atat, la alineatul IX al aceluiasi articol se prevede ca „in cazul in care Cumparatorul (Flavus Investitii - n.r.) va revinde integral activul Platforma Industriala Tractorul, va transmite noului cumparator toate obligatiile de mai sus, enumerate de la I la VIII).

Primii 'cai troieni>> din contract
„Caii troieni“, ca sa spunem asa, incep de la alineatul X, care, practic, lasa la latitudinea firmei Flavus Investitii daca si in ce masura va respecta obligatiile contractuale mentionate mai sus. Acest punct are urmatorul continut: „In cazul in care Cumparatorul va revinde parti din activul Platforma Industriala Tractorul la doi sau mai multi cumparatori, doar la solicitarea prealabila a proprietarului modulului 'Fabrica de Tractoare>> va impune noului cumparator al modulului 'Fabrica de piese turnate si forjate>>, ce face parte din platforma, obligatia de a furniza 'Fabricii de Tractoare>>, cu prioritate, pe o perioada de minimum 5 ani de la data transferului proprietatii Activului, piese turnate si forjate, in conditiile in care aceasta obligatie poate fi indeplinita de 'Fabrica de piese turnate si forjate>>, in conditiile comerciale de piata si rentabilitate a productiei.“ Alineatul urmator precizeaza „cazul in care Cumparatorul va revinde 'Fabrica de Tractoare>>, in situatia inchiderii ulterioare de catre Cumparator a activitatii 'Fabricii de piese turnate si forjate>> si vanzarii de parti din aceasta, noul proprietar al modulului viabil 'Fabrica de Tractoare>> va avea drept de preemtiune, la pret egal, la achizitionarea echipamentelor care compun liniile de fabricatie specializate pentru fabricatia de tractoare UTB.







Contractul da liber la vanzarea partiala a terenului
Aceste ultime trei prevederi lasa o prima portita in ceea ce priveste strictetea respectarii obligativitatii aparente ca cele 126 de hectare de la Tractorul sa aiba, cel putin 10 ani, aceeasi destinatie cu cea avuta pana in momentul cumpararii uzinei brasovene de catre Flavus Investitii. Daca alineatul IX impune pastrarea obiectului de activitate in cazul vanzarii integrale, nimic din aceasta obligatie nu transpare in prevederile referitoare la vanzarea partiala a terenului de la Tractorul! Singurele restrictii sunt referitoare la obligatii privind fabricarea si furnizarea de piese de schimb. Aspecte privind imposibilitatea stabilirii unor alte destinatii de folosinta a unor bucati din cele 126 de hectare de la Tractorul nu sunt prevazute.

De altfel, alineatul XII da posibilitatea detinatorului celor 126 de hectare de teren de a face orice doreste pe aceasta suprafata, fara a mai tine cont de obligativitatea pastrarii actualei destinatii. „Fara a aduce atingere prevederilor de la punctele (IX) - (XI), in cazul in care Cumparatorul va revinde parti din Activul 'Platforma Industriala Tractorul>>, Cumparatorul va avea posibilitatea de a transfera oricaruia dintre noii cumparatori oricare si/sau toate obligatiile de mai sus (enumerate de la I la VII), dupa caz. Cumparatorul va putea indeplini oricare si/ sau toate obligatiile de mai sus direct sau indirect, inclusiv prin intermediul altor societati care vor actiona in numele Cumparatorului si/sau in nume propriu. In acest scop, acordul Vanzatorului la acest Contract se va interpreta si ca acord pentru transferul obligatiilor de catre Cumparator. Pentru evitarea oricarui dubiu, Partile declara in mod expres ca la momentul transferului obligatiilor nu va mai fi necesar nici un alt acord din partea Vanzatorului cu privire la transfer“. Cu alte cuvinte, actualul proprietar (Flavus Investitii) poate vinde bucati din terenul de 126 de la Tractorul. Contractul ii permite sa vanda orice suprafata din teren oricui ar fi interesat de o astfel de achizitie. Dar Cumparatorul (Flavus Investitii) poate transmite, SAU NU, oricare, mai multe, sau nici una dintre obligatiile pe care el insusi si le-a asumat atunci cand a achizitionat Tractorul Brasov.

Bomboana de pe coliva Uzinei de Tractoare Brasov
Lovitura de gratie data fabricantului de tractoare de la Brasov este ascunsa in prevederile punctului 2 al articolului 8, care stipuleaza raspunderea contractuala. Care punct zice asa: „In situatia in care Cumparatorul“ nu indeplineste in mod culpabil obligatiile din Articolul 7.1, literele (I) - (V) si Articolul 7.14 al prezentului Contract, Vanzatorul va notifica Cumparatorul prin scrisoare recomandata cu privire la respectiva incalcare, dand detalii rezonabile cu privire la respectiva incalcare si remedierea solicitata, accordand termen de remediere de minimum 7 zile lucratoare de la primirea notificarii. In cazul in care Cumparatorul nu remediaza respectiva incalcare in termenul stabilit mai sus, pana la radierea Vanzatorului, Contractul se rezolutioneaza de drept, Vanzatorul urmand a retine avansul drept clauza penala. Cumparatorul va suporta si toate cheltuielile aferente organizarii unei noi licitatii“.

Scenariu probabil: Tractorul in faliment, Flavus ramane cu pamanturile
Desi, aparent, acest articol este cel care garanteaza continuitatea activitatii de constructie de tractoare la Brasov, pentru ca da posibilitatea UTB SA sa rezilieze contractul in cazul in care acesta nu este respectat, tocmai aceste prevederi ingroapa uzina de sub Tampa. Pentru ca, in cazul in care Flavus Investitii, sa spunem, va ignora clauza privind mentinerea actualului profil al uzinei si nu va desfasura activitatea de fabricare de tractoare pe toata suprafata de teren achizitionata o data cu fabrica propriu-zisa, singurul care poate solicita rezilierea contractului este UTB Brasov SA. Daca UTB SA va mai exista la momentul in care, sa zicem, se va constata ca Flavus va construi vile pe cele 126 de hectare. Daca la acea data, insa, UTB va fi declarata falimentara si, in consecinta, radiata de la Registrul Comertului, nu va mai exista nici o entitate juridica capabila sa solicite rezilierea contractului, din simplul motiv ca partea indreptatita sa faca acest lucru va fi incetat sa existe.

Pomenita situatie nu este chiar atat de ipotetica, pe cat ar putea parea la prima vedere, pentru ca, in momentul de fata, instanta a desemnat un nou lichidator al SC UTB SA. Alternativele pe care le are noul lichidator sunt clare din punct de vedere juridic. Acesta poate sa declare falimentul UTB SA, in urma lichidarii judiciare, fie sa deschida o actiune in anulare referitor la contractul de vanzare-cumparare a Fabricii de Tractoare Brasov.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.