Doi functionari cu posturi de conducere in cadrul Fondului bulgar de stat "Infrastructura drumuri republicane" au fost arestati pentru luare de mita. Liubomir Lilov, directorul Directiei "Asimilare de fonduri de la Uniunea Europeana" si Ivan Vladimir
Doi functionari cu posturi de conducere in cadrul Fondului bulgar de stat "Infrastructura drumuri republicane" au fost arestati pentru luare de mita. Liubomir Lilov, directorul Directiei "Asimilare de fonduri de la Uniunea Europeana" si Ivan Vladimirov, seful sectorului "Pregatire si incheiere licitatii", din cadrul fondului "Infrastructura drumuri republicane", au solicitat de la un cetatean mita in valoare de 50. 000 leva ( circa 25. 000 euro ), pentru a-i facilita un proiect in vederea schimbarii situatiei unor terenuri agricole din jurul automagistralei "Hemus". Terenurile din statul agrar trebuia sa fie inregistrate ca intravilane, favorabile pentru constructii si alte intrebuintari. Cei doi functionari de stat au fost prinsi in fapt-delict cand primeau jumatate din suma convenita, respectiv 25.000 leva.
Cetateanul santajat a instiintat Directia "Politia Capitalei" la 15 ianuarie a. c. Dupa primirea semnalului, politia a anuntat procuratura, cerand aprobare pentru folosirea mijloacelor speciale de cercetare.
Pentru indeplinirea operatiunii, conducerea Fondului "Infrastructura drumuri republicane" a refuzat colaborarea cu organele in drept. Unul dintre cei arestati va fi invinuit de procuratura ca intermediar, iar celalalt pentru luare de mita in limite mari.
Este vorba despre o schema criminala, in care sunt implicati angajati de stat la nivel inalt. Asa a comentat cazul in fata ziaristilor Rumen Petkov, ministrul Afacerilor Interne. Dupa ministrul Petkov, acesta este un rezultat foarte serios al procuraturii si al MAI in lupta cu coruptia. "Aceasta operatiune reusita va arata societatii ca atunci cand se primeste un semnal concret se opereaza cu toate resursele de care dispunem pentru obtinerea unui rezultat reusit. Am demonstrat ca dispunem de instrumente necesare pentru lupta cu coruptia in etajele superioare ale puterii. Am aratat sistemul imunitar puternic al tarii si pregatirea acesteia de a proteja mijloacele cu care lucreaza dupa programe europene. In acest fel noi demonstram ca nu exista nimic inaccesibil. Iar faptul ca cetateanul respectiv a instiintat cazul de coruptie arata un grad ridicat de incredere in politie si o pozitie cetateneasca remarcabila", a spus categoric Rumen Petkov. Din cauza demascarii coruptiei celor doi functionari ai Fondului "Infrastructura drumuri republicane" exista posibilitatea Comisiei Europeane de a stopa o parte din mijloacele financiare de care fondul dispune. Asta a spus, dupa sedinta comisiei de transporturi din parlament, Vesela Gospodinova, vice-ministru al transporturilor si membru al Consiliului administrativ al fondului. "Fondul a primit acreditare pentru descentralizarea extinsa a administrarii mijloacelor financiare, adica poate singur sa-si administreze fondurile asimilate pe programul ISPA. Mie, personal, aceasta acreditare mi-a dat incredere suficienta ca nu vor fi nereguli, pentru ca procedurile pentru primirea unei astfel de acreditari sunt deosebit de stricte. Eu nu m-am asteptat si nu am crezut ca se poate intampla asa ceva”, a comentat Gospodinova.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.