Sirbii au jucat trei finale la Australian Open si au cistigat doua. Au ratat-o doar pe cea a fetelor, care a fost cistigata de rusoaica Maria Sarapova.Djokovici este primul sirb care cistiga un Grand Slam
Foto: Reuters Inceputul lui 2008 este unul memorabil pentru natiunea sirba. Dincolo de alegerile prezidentiale din 3 februarie, cruciale pentru viitorul politic al tarii, sau de iminenta proclamare a independentei Kosovo, care ameninta stabilitatea in regiune, tenisul din Serbia a prins solide radacini in apropierea virfurilor mondiale, de unde sfideaza lumea. Novak Djokovici a cistigat primul sau Grand Slam, Australian Open, Ana Ivanovici a jucat finala competitiei feminine, iar Nenad Zimonjici a triumfat la dublu mixt avind o partenera asiatica, Sun Tiantian. Vedeta incontestabila este insa „Nole" Djokovici, care l-a pierdut pe drum pe Roger Federer, l-a depasit in patru seturi pe adversarul din finala, Jo-Wilfried Tsonga (4-6, 6-4, 6-3, 7-6), si a devenit al 50-lea jucator din istorie care cistiga un turneu de Mare Slem, fiind totodata primul sirb care intra in posesia unei astfel de distinctii. Are 20 de ani si deja doua finale majore in palmares, in septembrie 2007 el fiind invins in lupta directa pentru trofeu, la US Open, de catre Roger Federer. Chiar daca ramine al treilea jucator al lumii, faptul ca anul trecut el a mai jucat semifinale la Wimbledon si Roland Garros reprezinta atuuri care il recomanda in scurt timp drept unul dintre candidatii la coroana pe care inca o poarta pe cap elvetianul Federer. La 20 de ani si 250 de zile este al treilea cel mai tinar sportiv care cistiga Australian Open (dupa Mats Wilander, 19 ani si 11 zile, in 1983, si Stefan Edberg, 19 ani si 323 de zile, in 1985), talentatul imitator al colegilor din circuitul ATP si WTA vrind acum sa urmeze si traseul sportiv al titratilor sai predecesori. Este relaxat, simpatic si glumet, iar prin declaratiile facute la ceremonia de decernare a trofeului a stirnit risete generale. „Vreau sa-i multumesc lui Jo (Tsonga), care a facut un turneu incredibil. Cred ca publicul si-ar fi dorit ca tu sa cistigi turneul, insa eu nu am vrut."

In sectiunea feminina lucrurile au ramas pe fagasul lor normal, in sensul ca victoria finala a Mariei Sarapova nu e surprinzatoare, rusoaica fiind deja la al treilea titlu de Grand Slam, dupa Wimbledon 2004 si US Open 2006. A invins-o pe Ana Ivanovici cu 7-5, 6-3, incheind perfect un turneu in care a evoluat fara greseala si nu a cedat vreun set. In ciuda infringerii, jucatoarea sirba este de astazi a doua jucatoare de tenis a lumii, dupa belgianca Justine Henin, imediat dupa ea clasindu-se Sarapova, ale carei obiective principale in 2008 sint Roland Garros si Jocurile Olimpice.