Ianuarie 2008 pare a fi una din cele mai proaste pentru moneda nationala, din ultimii ani, presiunea exercitata de speculatori asupra cursului de schimb provocand o depreciere fata de euro de 4,4%, fata de sfarsitul lui decembrie, in timp ce dolarul
Ianuarie 2008 pare a fi una din cele mai proaste pentru moneda nationala, din ultimii ani, presiunea exercitata de speculatori asupra cursului de schimb provocand o depreciere fata de euro de 4,4%, fata de sfarsitul lui decembrie, in timp ce dolarul a crescut cu 4,35%.
Raportul euro/leu a inceput saptamana direct in scadere, cursul mediu fiind stabilit la 3,7202 lei, pentru ca sedinta de vineri sa aduca cursul la 3,7694 lei. Atacul speculatorilor asupra leului, pentru a pune BNR in pozitia de a majora din nou dobanda sa de politica monetara, la intalnirea C.A. al BNR din 4 februarie, a provocat o rupere a monedei nationale de celelalte valute din zona, astfel ca vineri euro a atins un maxim de tranzactionare de 3,8350 lei, datorita ordinelor mari de cumparare de valuta.
Ca bancile doresc o crestere majora a dobanzii, o confirma licitatia de titluri de stat cu scadenta la un an, organizata zilele trecute de Trezorerie, unde a fost atrasa doar jumatate din suma dorita, 522 milioane lei, fata de o cerere initiala de 1 miliard de lei. Randamentul maxim acceptat de Finante a fost de 9,50%, iar cel mediu de 9,29%.
Se pare, astfel, ca folosirea sterilizarilor succesive ale lichiditatii din piata monetara, drept arma antidepreciativa, a inceput sa isi piarda din eficacitate, avand in vedere ca saptamana trecuta banca centrala a sterilizat 5,963 miliarde lei, la care se adauga alte 1,285 miliarde lei atrase de Finante, ambele institutii folosind o dobanda de 8%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat la inceputul saptamanii ca institutia pe care o conduce va atrage bani din piata de cate ori va fi nevoie, chiar si prin doua operatiuni pe zi, pentru a inlatura excesul de lichiditate, care contribuie la deprecierea leului.
Cursul mediu al dolarului a inceput saptamana la 2,5694 lei, marti fiind atins un maxim de 2,5958 lei, pentru ca vineri sa scada la 2,5634 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.