Companiile de furnizare a electricitatii precum CEZ, Enel, E.ON si Electrica au cumparat caietul de sarcini in vederea participarii la licitatia de selectie a unui furnizor pentru divizia Petrom de explorare si productie, informeaza Mediafax.
Co
Companiile de furnizare a electricitatii precum CEZ, Enel, E.ON si Electrica au cumparat caietul de sarcini in vederea participarii la licitatia de selectie a unui furnizor pentru divizia Petrom de explorare si productie, informeaza Mediafax.
Compania petroliera Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va organiza azi o licitatie pentru selectia unei firme care sa livreze diviziei de explorare si productie o cantitate anuala de 1,15 TWh, in urma acestui proces fiind posibila schimbarea actualului furnizor, Energy Holding, care asigura circa 90% din necesar. Ofertele pot fi depuse de furnizorii de energie interesati pana azi, iar contractul va avea o durata de doi ani, incepand cu 1 aprilie. Petrom a semnat contractul cu Energy Holding in urma cu aproape doi ani. Energy Holding livreaza energie si pentru rafinaria Arpechim Pitesti si pentru combinatul chimic Doljchim, ambele detinute de Petrom.
Grupul ceh CEZ controleaza din 2005 pachetul majoritar de actiuni al distribuitorului si furnizorului de electricitate din Oltenia. Compania italiana Enel este actionarul majoritar al fostelor filiale Electrica din Banat si Dobrogea, iar in acest an va prelua si cea mai mare filiala a companiei de stat, Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza Capitala.
E.ON Germania detine filiala din Moldova a Electrica, iar Petprod, al doilea furnizor privat dupa cota de piata, este detinut de Gruparea Dinamica din Israel.
Divizia de explorare si productie are cinci sucursale, impartite in 16 diviziuni pe intregul teritoriu al Romaniei, iar consumul anual de electricitate al acestei divizii este de 1,15 TWh, reprezentand 1,8% din consumul total national. Pentru un contract de doi ani necesarul de electricitate al diviziei de explorare si productie este de 2,3 TWh, cu o valoare estimativa de 108,1 mil. euro. Potrivit OPCOM, operatorul pietei de energie, pretul mediu de tranzactionare a electricitatii in luna ianuarie este de 177,24 lei MWh (47,01 euro/ MWh).
Petrom a anuntat in 2007 ca va investi circa 500 mil. euro pentru a construi o termocentrala de 860 MW pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploiesti. Compania petroliera estimeaza ca centrala va incepe sa produca energie in anul 2010.
Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participatia majoritara de la statul roman in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.Oltchim a cumparat energie de la Electrica de 280 mil. leiOltchim a incheiat pentru 2008 un contract cu Electrica, de la care cumpara energie in valoare de 278.717.091 lei, fara TVA, si acciza aferenta, informa vineri un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Contractul semnat de Oltchim, in calitate de cumparator, este pentru un consum anual estimat de 1.362.520 MWh, cu posibilitatea de prelungire prin acte aditionale.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a afisat in T3 din 2007 o pierdere de 6,24 mil. lei (1,86 mil. euro), in conditiile in care in acelasi interval din 2006 a obtinut profit, din cauza inregistrarii unei pierderi din activitatea financiara de 17 milioane lei.
La sfarsitul anului 2007, structura actionariatului Oltchim apartinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in proportie de 53,26%, si SIF Oltenia, cu o participatie de 6,51%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.