Autorul fraudei de 4,9 miliarde de euro de la Société Générale s-a predat de bunavoie la politie.Banca franceza nu a urmarit suficient actiunile traderului sau
Foto: Reuters Jérôme Kerviel, traderul care a realizat cea mai mare frauda pe bursa comisa de o singura persoana, este retinut de politia franceza pentru ancheta, incepind de simbata dupa-amiaza. Se pare ca traderul de la Société Générale, in virsta de 31 de ani, nu a incercat sa se sustraga anchetei si s-a declarat dispus sa colaboreze cu anchetatorii, conform parchetului din Paris. Mai mult decit atit, Kerviel „s-a prezentat de bunavoie la politie". Fortele de ordine au realizat perchezitii atit la el acasa, cit si la biroul sau din Paris. Traderul, care avea un salariu anual de aproximativ 100.000 de euro, este acuzat de „escrocherie, abuz de incredere, fals si uz de fals si tainuire" si risca cinci ani de inchisoare. In orice caz, opinia publica franceza pare sa ii fie favorabila acestui „haiduc" care a lovit in sistemul bancar fara a beneficia de pe urma miliardelor fraudate. In satul sau natal, Pont l’Abbé, este considerat chiar un erou. Pe diverse site-uri si bloguri i se ia apararea, impotriva „capitalistilor salbatici", care l-au desemnat drept tap ispasitor. Mai mult, Partidul Comunist l-a comparat pe Kerviel cu Alfred Dreyfus, ofiterul evreu care a cazut in dizgratie dupa ce a fost acuzat pe nedrept de spionaj. Afacerea a devenit politizata dupa ce s-a aflat ca traderul a fost activist al partidului de guvernare, UMP. Pentru Michel Sapin, purtatorul de cuvint pe domeniul economic al Partidului Socialist, cazul reprezinta „simbolul nebuniei banilor".

Kerviel a inceput sa parieze pe miscari ale pietei din 2007, acoperindu-si actiunile prin operatiuni fictive, care, daca ar fi existat, ar fi echilibrat riscurile pe care si le-a asumat. Inca nu se stie care au fost motivele actiunilor sale. Anul trecut, datorita acestor actiuni, Kerviel acumulase un profit de un miliard. Luna aceasta, pentru a evita descoperirea activitatilor sale ilegale, traderul a inceput sa parieze masiv pe actiuni care spera ca vor scadea suficient cit sa ii acopere cistigurile din 2007. Caderea burselor a condus insa la pierderi spectaculoase. Daca, dupa ce reprezentantii bancii au descoperit actiunile lui Kerviel, bursa ar fi crescut, luni, SocGén ar fi pierdut relativ putin.

Conform ziarului german „Der Spiegel", Kerviel investise masiv in urma cu citeva saptamini pe DAX, indicele-vedeta al Germaniei. DAX a scazut 600 de puncte de la inceputul anului, ceea ce a dus la o pierdere de doua miliarde doar in aceasta operatiune. Se pare ca sint anchetate si operatiunile lui Kerviel in Estul Europei, Romania fiind una dintre principalele piete ale SocGén in regiune.