Doua studii recente arata beneficiile consumului moderat de cafea. Primul studiu a fost publicat in editia din 18 ianuarie 2008 a jurnalului 'Cancer' si arata ca un consum de 3 sau mai multe cupe de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer ovari
Doua studii recente arata beneficiile consumului moderat de cafea. Primul studiu a fost publicat in editia din 18 ianuarie 2008 a jurnalului 'Cancer' si arata ca un consum de 3 sau mai multe cupe de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer ovarian cu 20%. Reducerea riscului a fost de 35% la femeile care nu au folosit niciodata anticonceptionale si de 43% la femeile trecute de varsta menopauzei care nu au folosit terapie de substitutie hormonala.(1) Studiul a urmarit un numar impresionant de femei in cadrul unui proiect denumit NHS (Nurses' Health Study). Acestea au completat chestionare la inceputul studiului privind obiceiurile alimentare, fumat, consum de cafea, alcool sau alti factori de risc ai cancerului ovarian. La inrolarea in studiu pacientele aveau intre 30 si 35 de ani. 110454 de femei au completat in 1976 un chestionar referitor la fumat. Ulterior, in 1980 a fost introdus un chestionar privind obiceiurile alimentare, ce a fost completat de 80253 femei. Ele au fost urmarite apoi pana in 2004. 737 cazuri de cancer ovarian au fost diagnosticate.
Fumatul dubleaza riscul de tumori ovariene de tip mucinos. Cu toate acestea, nu este asociat cu alte tipuri de tumori ovariene. Consumul de alcool, ceai, sau bauturi carbogazoase nu a modificat riscul de cancer. Consumul a 3 cupe de cafea pe zi diminueaza riscul de cancer ovarian cu 25%. Cafeaua decofeinizata nu ofera beneficii. Astfel, comparativ cu femeile care au consumat mai putin de 136 mg de cofeina pe zi, cele care au consumat peste 500mg de cofeina au prezentat o reducere a riscului de cancer ovarian cu 20%. Cancerul ovarian are cea mai mare mortalitate dintre toate cancerele sistemului reproductator feminin. Cancerul ovarian duce la 4000 de decese anual, in UK, si aproximativ 15000 de decese in SUA. Estimarile cercetatorilor arata ca o femeie din 69 va dezvolta cancer ovarian in timpul vietii si una din 95 va muri din cauza bolii. Mecanismul prin care cafeaua diminueaza riscul de cancer ovarian nu este cunoscut. Se banuieste ca un consum moderat de cafea este asociat cu nivele mai crescute de SHBG(sex hormone binding globulin - globulina de legare a hormonilor sexuali). Scaderea SHBG este asociata cu o crestere a riscului de acnee, infertilitate, ovar polichistic, cancer uterin, sau boala cardiovasculara, in special la femeile obeze sau supraponderale. SHBG arata riscul de a dezvolta diabet de tip 2 si boala cardiovasculara. Nivelul scazut de SHBG este asociat cu o crestere a trigliceridelor din sange, cu scaderea HDL colesterol, iar nivelul crescut de SHBG protejeaza de diabet de tip 2, reducand riscul de aparitie al maladiei cu 80% in cazul femeilor si cu 52% in cazul barbatilor.(2) In editia din august 2003 a Jurnalului European de Endocrinologie aparuse un studiu pe efectuat pe 1563 de barbati, bazat pe dozarea nivelului de testosteron si SHBG. Consumul de cafea a fost asociat in acel studiu cu o crestere a SHBG. (3) Desi nu exista date concrete, este posibil ca un consum moderat-crescut de cafea sa actioneze si la femei prin acelasi mecanism. Studiul actual arata ca in special la femeile post menopauza pot beneficia semnificativ de pe urma reducerii riscului de cancer ovarian la consumul de cafea. Un alt studiu publicat recent in editia din 6 Decembrie 2007 a Jurnalului Britanic de Nutritie arata ca un consum moderat de cafea reduce mortalitatea. Astfel, studiul a urmarit 817 subiecti, barbati si femei, nascuti in anul 1920. In 1991-1992 acestia au completat un chestionar referitor la consumul de cafea. In 2005, dupa aproximativ 14,5 ani urmarire, in populatia studiata s-au inregistrat 629 de decese. Mortalitatea scade la fiecare cana de cafea consumata (125ml) cu aproximativ 4%. (4) Studii publicate recent arata si alte beneficii ale consumului de cafea. Astfel, consumul a 2-3 cupe de cafea pe zi este asociat cu o scadere semnificativa (30-82%) a riscului de Boala Parkinson la barbati si la femeile ce nu folosesc tratament de substitutie hormonala cu estrogeni post-menopauza. La acestea din urma cafeaua creste semnificativ riscul de Boala Parkinson. (5) O metatanaliza publicata in editia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arata ca o cupa de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. (5) Un consum moderat de aproximativ 2 cani de cafea pe zi(400ml) poate diminua riscul pentru multiple cancere cu aproximativ 50% (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, san), in majoritatea studiilor efectuate pe nefumatori. Fumatorii trebuie sa stie ca si un consum modest de cafea le-ar putea mari semnificativ riscul de cancer de pulmonar sau de pancreas. (Andrei Mihai Laslau ; Jurnalul National ; 4 Mai 2007 ; Rolul cafelei in aparitia cancerelor - protectie sau risc?) Un consum de 2-3 cupe de cafea pe zi ar putea reduce riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Totodata, ar putea scadea riscul diabet zaharat de tip 2 cu 25%. Atentie! Mai mult de 4 cupe de cafea pe zi pot creste riscul de boala cardio-ischemica si infarct miocardic cu 83%. (Andrei Mihai Laslau ; Jurnalul National; 11 Mai 2007 ; Cafeaua si boala de inima - mai mult mit decat adevar!) Cafeaua este produsa in peste 60 de tari ale lumii si genereaza anual vanzari de peste 70 miliarde de dolari. Cafeaua este unul din cele mai folosite produse in toata lumea. Se estimeaza ca peste 90% din nord-americani consuma cafea zilnic. O cupa de cafea (200ml) contine 80-140 mg de cofeina. Chiar si aceasta cantitate mica creste frecventa cardiaca, fluxul de sange in muschii striati, creste usor tensiunea arteriala, mareste diureza. Totodata, apare o scadere a fluxului sangvin catre piele si organele interne. Nivelele de dopamina, adrenalina si serotonina din creier cresc si indeparteaza somnolenta si oboseala. In concluzie, 2-3 cupe de cafe ape zi reduc riscul de cancer ovarian cu 20%, reduce mortalitatea cu 12%, reduce riscul pentru numeroase cancere (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, san ) cu 50%, reduce riscul de diabet de tip -2 cu 25%, riscul de infarct miocardic cu 20% si riscul de boala Parkinson cu 30%. Totusi, moderatia este cea mai benefica. Cafeaua in exces creste riscul de infarct miocardic (4 cupe pe zi cresc riscul cu 83%), iar la fumatori cafeaua creste riscul de cancer. Bibliografie : 1)Cancer. 2008 Jan 22 [Epub ahead of print]Caffeine, alcohol, smoking, and the risk of incident epithelial ovarian cancer. 2) Jurnalul Online:16 Ianuarie 2008; Andrei Mihai Laslau : Zaharul scade apetitul sexual! 3)Eur J Endocrinol. 2003 Aug;149(2):145-52. The associations of age, lifestyle factors and chronic disease with testosterone in men: the Tromsø Study. 4) Br J Nutr. 2007 Dec 6;:1-8 [Epub ahead of print]Coffee consumption and mortality in a 14-year follow-up of an elderly northern Finnish population. 5) Jurnalul de Sanatate 17 mai 2007 ; : Consumul moderat de cafea ar putea reduce riscul de Boala Parkinson 6) Jurnalul Online 4 septembrie 2007; Andrei Mihai Laslau: Cafeaua ar putea scadea riscul de cancer hepatic


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.