Actiunile bancilor centrale, de la declansarea crizei subprime din SUA si continuand cu criza de lichiditate de pe pietele monetare, au starnit numeroase critici.Ben Bernanke,
presedinte Federal ReserveJean Claude-Trichet,
presedinte BCE Calina MIHALI Banca Centrala a SUA, Fed, a nemultumit investitorii in decembrie, cand a redus dobanzile de referinta si de politica monetara doar cu cate un sfert de punct procentual, pana la 4,25%, respectiv 4,75%. Consiliul de politica monetara al Fed declara atunci ca reducerea totala a dobanzii de referinta cu un punct procentual de la inceputul crizei ar trebui sa determine "o crestere moderata" a economiei.

Decizia i-a dezamagit, insa, pe multi investitori, care au mizat pe diminuarea dobanzii cu 0,5%, considerand ca era nevoie de o solutie mai drastica pentru a asigura lichiditatea necesara pe piata creditelor.

Prin decizia de saptamana trecuta de a reduce semnificativ dobanda de referinta cu 0,75%, Fed a admis implicit ca a evaluat gresit ritmul de deteriorare a economiei americane. Citigroup spune ca masurile autoritatilor americane au venit "probabil prea tarziu", iar Goldman Sachs si Merrill Lynch previzioneaza deja intrarea economiei americane in recesiune in 2008.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a fost, la randul sau, aspru criticat, pentru ca nu a urmat exemplul BCE si al Fed, care au furnizat lichiditati suplimentare bancilor inca din august, dupa ce dobanzile interbancare au crescut considerabil.

Gestionarea neadecvata a crizei a generat, in opinia multor analisti, intrarea in incapacitate de plata a primei banci britanice in ultimii 100 de ani.

La mijlocul lunii septembrie, creditorul ipotecar britanic nu a reusit sa faca fata solicitarilor de retragere a fondurilor din partea clientilor panicati, dupa ce a fost salvat printr-un imprumut in regim de urgenta din partea Bancii Angliei, in valoare totala de 28 miliarde lire sterline (38 mld. euro). Bancile centrale au reusit sa determine o reducere a dobanzilor interbancare doar prin actiunea concertata lansata in ultimele zile ale anului trecut. Fed, BCE, Banca Centrala a Elvetiei, Banca Angliei si Banca Centrala a Canadei au organizat o serie de licitatii prin care au imprumutat zeci de miliarde dolari bancilor din intreaga lume, iar efectele acestora sau resimtit in ianuarie.

Estimari OCDE. Pierderile totale ale bancilor s-au ridicat, in 2007, la peste 100 miliarde dolari (68,4 mld. euro) si vor ajunge in 2008 la circa 300 miliarde dolari (205 mld. euro), potrivit estimarilor OCDE. Cei mai mari perdanti au fost, pana acum, banca de investitii Merrill Lynch si gigantul bancar Citigroup, din SUA, care au inregistrat deprecieri ale activelor in valoare de 22,5 miliarde dolari (15,37 mld. euro), respectiv 19,66 miliarde dolari (13,43 mld. euro) in ultimele doua trimestre.

In Europa, UBS a avertizat ca provizioanele constituite pentru ultimul trimestru al anului trecut ar putea ajunge la zece miliarde dolari (6,75 mld. euro), in plus fata de cele 4,4 miliarde dolari (2,97 mld. euro) din trimestrul al treilea.

Critica Prin decizia de a reduce semnificativ dobanda de referinta cu 0,75%, Fed a admis implicit ca a evaluat gresit ritmul de deteriorare a economiei americane