Investitorii de pe Bursa de la Bucuresti au simtit puternic lovitura data de criza subprime din Statele Unite.

Actiunile principale au inregistrat pierderi de peste 20% de la inceputul acestei luni, preturile, la multe dintre ele, ajun
Investitorii de pe Bursa de la Bucuresti au simtit puternic lovitura data de criza subprime din Statele Unite.

Actiunile principale au inregistrat pierderi de peste 20% de la inceputul acestei luni, preturile, la multe dintre ele, ajungand la nivelurile din septembrie 2006. Cele mai afectate au fost societatile de investitii financiare si bancile. In sase luni, de cand a inceput criza pe pietele internationale, capitalizarea bursei locale a scazut cu peste 15 miliarde euro.

Bursa a intregistrat o revenire la sfarsitul saptamanii trecute, dar brokerii spun ca aceasta nu este decat o situatie de moment, si piata nu va reintra pe un trend de crestere mai devreme de jumatatea anului. "Mai devreme de sase luni nu se intrevad semne de revenire. Pentru perioada urmatoare, nu cred foarte tare intr-o apreciere importanta a leului, iar in ceea ce priveste actiunile de la bursa, sansele ca acestea sa depaseasca maximele atinse in vara anului trecut sunt aproape de zero. Trebuie, mai intai, sa vedem cum recupereaza pierderile inregistrate in aceasta perioada", a declarat Adriana Marin, analist la CA IB Securities.

Analistii spun ca sentimentul negativ existent acum pe toate pietele este cauza scaderii pretului actiunilor romanesti. "In acest moment sunt putini investitori straini care vad cu ochi buni Romania, pentru ca inainte sa se uite la cat de atractiva este o companie, se uita la datele macroeconomice, care nu sunt favorabile", a precizat Marin. Analistii de la grupurile financiare austriece Erste si Raiffeisen mizeaza, la randul lor, pe revenirea pietei de capital romanesti pana la finalul anului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.