Teorema oului prajit este atunci cand. Este acum, cand. Cand oul prajit in tigaie este produs de lux. E dat acestui trist norod/ Si oul sterp ca de mancare/ Dar viul ou, la varf cu plod/ Facut e sa-l privim! Teorema oului prajit este una dintre

Teorema oului prajit este atunci cand. Este acum, cand. Cand
oul prajit in tigaie este produs de lux. E dat acestui trist norod/ Si oul
sterp ca de mancare/ Dar viul ou, la varf cu plod/ Facut e sa-l privim! Teorema
oului prajit este una dintre cele mai cunoscute teoreme din economia plata
(neaosa). Teorema oului prajit afirma ca “in orice tigaie romaneasca suma patratelor
catetelor este egala cu patratul ipotenuzei?. Pentru ca tigaia si-a abandonat
forma rotunda odata cu dublarea pretului la ulei, cu tunamiul de scumpiri si cu
performantele olimpice la saritura in inaltime a ghidusului de Euroi. Daca se
noteaza cu a si be lungimile catetelor unei tigai romanesti, si cu ce lungimea
ipotenuzei acestuia, atunci teorema oului prajit poate fi formulata algebric
astfel: “a la patrat + be la patrat egal ce la patrat”. Teorema oului prajit
este in acelasi timp si una dintre teoremele cele mai demonstrate (poate
teorema cu cele mai multe demonstratii independente), si una dintre cele mai usor
demonstrabile. Evident, si reciproca este adevarata: oricare ar fi trei numere
pozitive a, be si ce astfel incat a la patrat + be la patrat egal ce la patrat,
exista o tigaie goala cu laturi de lungimi a, be, ce, iar unghiul dintre laturile
de lungimi a si be va fi drept. Teorema nu se aplica si in cazul cand latura be
la patrat se becalizeaza sau cand se manelizeaza, devenind be-he-he (!) In
acest caz, oul prajit nu mai este nici prajit, nici dogmatic. Iar toate pro­blemele se rezolva de la sine atunci cand se renunta
definitiv la principii. Si la oua!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.