Echipa sistemului comunist se zbate sa reziste in democratie, insa nu mai poate face fata nici nivelului Ligii a IV-a din Olt. Trupa care facea jocurile in campionatul romånesc acum mai bine de douazeci de ani nu mai are sustinere financiara s
Echipa sistemului comunist se zbate sa reziste in democratie, insa nu mai poate face fata nici nivelului Ligii a IV-a din Olt. Trupa care facea jocurile in campionatul romånesc acum mai bine de douazeci de ani nu mai are sustinere financiara si nici macar morala. Cine ar fi crezut ca orasul tovarasului Nicolae Ceausescu va ajunge sa fie condus de un membru al Partidului National Liberal? Tocmai din aceasta cauza, astazi, la 90 de ani de la nasterea dictatorului, nu se va organiza nicio manifestare.

FC Scornicesti, echipa temuta in urma cu 20 de ani, astazi se afla in pragul desfiintarii, cu un buget de 30.000 de lei. In 1972 a luat nastere unul dintre cele mai controversate cluburi de fotbal din campionatul romånesc. Dupa inca un an, Viitorul Scornicesti avea sa isi schimbe denumirea in FC Olt Scornicesti. Formatia din orasul natal al lui Nicolae Ceausescu avea sa obtina promovare dupa promovare, ajungånd in 1979 pe prima scena a fotbalului din tara noastra. Dupa doar doi ani a venit cea mai mare performanta a clubului oltean: locul patru in prima divizie, o pozitie mai mult decåt onoranta pentru un orasel cu doar 10.000 de lo cuitori. Nu numai cu asta se putea lauda FC Olt! Gruparea protejata de regimul comunist avea cel mai modern stadion din Romånia in anii '80. Opinia generala era ca echipa din Scornicesti a luat nastere si a fost ajutata sa promoveze in prima liga la ordinul lui Nicolae Ceausescu. Adevarul este insa altul! „Cel mai iubit fiu al poporului“ nu avea practic absolut nicio tangenta cu fotbalul, FC Olt reprezentånd, de fapt, nimic mai mult decåt o oda adusa dictatorului. Mai mult, fostul presedinte nu a fost prezent la niciun meci al echipei oltene. „Nu terminaseram stadionul in 1986, cånd Ceausescu a trecut cu presedintele Bulgariei, Todor Jivkov, cu un elicopter deasupra Scornicestiului si pentru a nu ne face de rås l-am acoperit cu placi de rigips. De sus aveai impresia ca e suprafata plana, nici nu l-au observat. Niciodata n-a venit pe stadion, nu-l interesa echipa, iar pe la Scornicesti trecea foarte rar“, a rememorat ingrijitorul arenei „Viitorul“, Ion Preda.

Balaci, Piturca si Dan Petrescu au jucat la Scornicesti
FC Olt se putea lauda si cu un lot extrem de valoros de jucatori.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.