Autoritatile au intrat in alerta din cauza inmultirii rapide a cazurilor de gripa din tara. Epidemiologii sustin ca, deocamdata, ne confruntam doar cu focare ale virusului, insa este posibil ca in doua-trei saptamåni sa izbucneasca epidemia de
Autoritatile au intrat in alerta din cauza inmultirii rapide a cazurilor de gripa din tara. Epidemiologii sustin ca, deocamdata, ne confruntam doar cu focare ale virusului, insa este posibil ca in doua-trei saptamåni sa izbucneasca epidemia de gripa.

Pana ieri in Romania au fost confirmate 38 de cazuri de gripa - 16 in Bucuresti, cate opt in Constanta si Iasi, cate doua in Galati si Buzau si cate unul in Brasov si Sibiu. Mircea Manuc, secretar de stat din Ministerul Sanatatii Publice, a declarat ca virusul a fost izolat si analizat la Institutul National Cantacuzino, stabilindu-se ca este vorba despre tulpina AH1N1 care se gasesste in vaccinul antigripal. „Specialistii din grupul de lucru de la Ministerul Sanatatii sustin ca nu se poate vorbi de o epidemie, ci de focare locale, dar datele epidemiologice previzioneaza o panta ascendenta a imbolnavirilor“, a spus Manuc. Consilierul ministrului sanatatii si manager al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals“, Adrian Streinu Cercel a apreciat ca aproximativ doua milioane de romani ar trebui sa aiba gripa pentru a fi declarata epidemia si ca, mai ales, ar trebui demonstrat faptul ca exista transmisibilitatea virusului. „Deocamdata, avem doar cazuri izolate. E posibil sa apara o epidemie intr-o saptamana, doua, trei. Daca temperaturile de afara vor scadea, vom scapa de epidemie, iar daca vor creste, riscul va fi si mai mare“, a spus acesta.

Cercel a precizat ca trebuie tinut cont si de contextul european, respectiv de faptul ca 14 state europene au raportat cazuri de gripa, in Bulgaria si Austria fiind inregistrat cel mai mare numar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.