Un fost inalt ofiter in KGB si FSB si-a spus pentru prima data povestea, intr-o carte scrisa de jurnalistul Pete Earley, de la Washington Post .Motivat de patriotism in perioada in care a lucrat pentru KGB, Serghei Tretiakov declara ca a dezertat in anul 2000 pentru ca si-a pierdut increderea in Rusia post-sovietica. In calitate de atasat pe langa misiunea rusa la ONU, din 1995 pana in 2000, Tretiakov a coordonat operatiunile de spionaj din New York si de la ONU. Printre agentii sai se numarau un ambasador din fostul bloc sovietic si un oficial rus din programul irakian Petrol contra hrana.Dezertarea lui Tretiakov impreuna cu sotia si fiica sa, in anul 2000, a generat un mic val de confuzie, dar a fost tratata in secret. Potrivit cartii, el a fost unul dintre cei mai inalti ofiteri rusi care au fugit in Statele Unite si a fost agent dublu inca din 1997, cu trei ani inainte de dezertare.

Tretiakov, in varsta de 51 de ani, nu a mai vorbit niciodata public despre activitatea sa. Adresa sa este secreta, iar el traieste retras, dup a ce a primit unul dintre cele mai generoase pachete financiare acordate unui dezertor strain, potrivit jurnalistului. Sotia sa Helen marturiseste ca ii place sa picteze si sa urmareasca serialele americane de televiziune, in special "Seinfeld".

Tretiakov a ofeit peste 5000 de documente secrete americanilor
"Dezertarea mea a reprezentat marele esec al spionajului rus in Statele Unite", a declarat Tretiakov intr-un interviu cu Earley, a carui carte intitulata "Comrade J.: The Untold Secrets of Russia's Master Spy in America after the End of the Cold War" ("Tovarasul J: Secretele nespuse ale spionului sef din America de dupa sfarsitul Razboiului Rece") a fost publicata joi.

Fostul ofiter l-a abordat pe Earley in urma cu cativa ani, dupa ce acesta publicase o alta carte in legatura cu doi americani care au spionat pentru Rusia, John Walker Jr. si Aldrich Ames. Tretiakov si Earley au subliniat ca jurnalistul a avut independenta editoriala completa si ca nu a fost supus niciunor presiuni din partea guvernului american, desi oficiali de la Washington au aranjat prima intalnire dintre ei.Earley a vorbit despre o gama larga de surse, printre care si oficiali din serviciile secrete, care i-au confirmat ca Tretiakov a lucrat pentru ei cu mult inainte de anul 2000 si ca a oferit aproximativ 5.000 de documente secrete ruse.