"Articolul Reteaua "Patapievici - Liiceanu", publicat in ziarul Ziua din data de 24 ianuarie 2008 sub semnatura domnului Dan Mircea Cipariu, cuprinde doua acuzatii grave: ca presedintele Institutului Cultural Roman ar fi dezinformat asociatiile de ed
"Articolul Reteaua "Patapievici - Liiceanu", publicat in ziarul Ziua din data de 24 ianuarie 2008 sub semnatura domnului Dan Mircea Cipariu, cuprinde doua acuzatii grave: ca presedintele Institutului Cultural Roman ar fi dezinformat asociatiile de editori si ca ICR ar favoriza, in procesul de selectie a participantilor la London Book Fair, o anumita editura. Afirmatia ca <<Patapievici dezinformeaza>> se intemeiaza pe o confuzie, speram neintentionata. Colaborarea cu AER, mentionata in scrisoarea ICR catre asociatiile de editori invocata in articol, acopera suportarea, cu titlu de imprumut, de catre AER, a taxei pentru standul romanesc de la Londra. Suma respectiva, de 36.000 euro, va fi returnata de ICR dupa manifestare. ICR a recurs la aceasta modalitate de plata intrucat, conform reglementarilor actuale, nu poate face plati in avans (asa cum au cerut organizatorii manifestarii). Este evident ca acest sprijin dezinteresat si oferit cu amabilitate ca solutie la un cadru legislativ inadecvat nu transforma AER in partener al ICR sau co-organizator al standului romanesc de la London Book Fair. Concret, toate deciziile legate de prezenta romaneasca la acest eveniment <<participanti, configuratia standului, criterii>> raman responsabilitatea ICR. Prin urmare, intrebarea din articol <<Oare de ce a dezinformat cu cinism Horia-Roman Patapievici?>> porneste de la o premisa falsa si o exploateaza tendentios.
Acuzatia privind presupusa favorizare a Editurii Humanitas este lansata in contextul contestarii unuia dintre criteriile de alegere a editorilor invitati. Repetam: criteriul economic nu este singurul criteriu de selectie a participantilor la London Book Fair. Daca ar fi fost asa, consultarea cu asociatiile de profil nu ar fi avut obiect. Consideram, in acelasi timp, ca simpla enumerare a celor 15 edituri cu cifrele de afaceri cele mai mari arunca automat in derizoriu ideea ca astfel s-ar "califica" pentru Londra edituri care publica "tone de maculatura vandabila" si ar fi exclusi adevaratii promotori ai literaturii romane contemporane. Asa cum am explicat deja redactorului Ziua Dan Mircea Cipariu, ca raspuns la solicitarea sa de informatii, prin consultarea asociatiilor s-a urmarit tocmai ca selectia sa includa si titlurile reprezentative aparute la alte edituri decat Polirom, Teora, Corint, Rao, Humanitas, Egmont Romania, Niculescu, Paralela 45, Univers Enciclopedic, Noi Media Print, Nemira, Curtea Veche, Gramar, All si Trei. Ca urmare a consultarii, o singura asociatie de editori "AER" a facut sugestii complementare privind participarea la LBF, de care s-a tinut deja cont. Au mai fost invitate sa participe la Targul de carte de la Londra urmatoarele edituri: Ad Libri, Brumar, Compania, Simetria, Editura Muzeului Literaturii Romane, Paideia, Igloo, Vinea, Vremea.
In conditiile in care semnatarul omite sa specifice in ce fel a favorizat ICR Editura Humanitas in raport cu editurile enumerate sau cu alti potentiali participanti, deducem ca, in opinia sa, aceasta ar trebui sa lipseasca de la standul Romaniei la London Book Fair. In articol nu este indicat si criteriul care ar justifica aceasta excludere, dar, in contextul campaniei lansate de ziarul Ziua impotriva domnului Gabriel Liiceanu, el poate fi banuit".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.