In Romania s-au inregistrat, pana acum, doar focare izolate de gripa, nefiind vorba de o epidemie, insa este posibil sa ne confruntam cu o epidemie daca temperaturile de afara vor continua sa ramana ridicate.
Mircea Manuc, secretar de stat din
In Romania s-au inregistrat, pana acum, doar focare izolate de gripa, nefiind vorba de o epidemie, insa este posibil sa ne confruntam cu o epidemie daca temperaturile de afara vor continua sa ramana ridicate.
Mircea Manuc, secretar de stat din Ministerul Sanatatii Publice, a declarat, ieri, la finalul intalnirii grupului de lucru constituit, ca pana acum au fost confirmate 38 de cazuri de gripa - 16 in Bucuresti, cate opt in Constanta si Iasi, cate doua in Galati si Buzau si cate unul in Brasov si Sibiu. El a precizat ca virusul a fost izolat si analizat la Institutul National Cantacuzino, stabilindu-se ca este vorba despre tulpina H1N1 care se gaseste in vaccinul antigripal. "Specialistii din grupul de lucru sustin ca nu se poate vorbi de o epidemie, ci de focare locale, dar datele epidemiologice previzioneaza o panta ascendenta a imbolnavirilor", a spus Manuc.
Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel (foto) a apreciat ca aproximativ doua milioane de romani ar trebui sa aiba gripa pentru a fi declarata epidemia si ca, mai ales, ar trebui demonstrat faptul ca exista transmisibilitatea virusului. "Deocamdata, avem doar cazuri izolate. E posibil sa apara o epidemie intr-o saptamana, doua, trei. Daca temperaturile de afara vor creste, vom scapa de epidemie, iar daca vor scadea riscul va fi si mai mare", a spus acesta, citat de Mediafax. Cercel a precizat ca trebuie tinut cont si de contextul european, respectiv de faptul ca 14 state europene au raportat cazuri de gripa, in Bulgaria si Austria fiind inregistrat cel mai mare numar.
Reguli simple
Potrivit specialistilor, cazurile aparute pana acum in Romania au fost usoare si moderate, doar jumatate dintre pacienti fiind internati. De asemenea, 90% dintre cei depistati cu gripa nu fusesera anterior vaccinati. Specialistii recomanda izolarea persoanelor care au stari febrile, la domiciliu, precum si contactarea medicului de familie. De asemenea, cei care au simptome de gripa trebuie sa se izoleze si de restul familiei, ceilalti membri fiind sfatuiti sa poarte masca de protectie. Totodata, grupul de lucru recomanda populatiei evitarea accesului celor bolnavi in colectivitati si in mijloacele de transport in comun si respectarea regulilor elementare de igiena. Medicii mai recomanda spalarea mainilor des, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave, folosirea batistelor igienice de unica folosinta, in caz de tuse sau stranut si alimentatie bogata in vitamine si minerale. De asemenea, se recomanda vaccinarea persoanelor cu risc sporit de imbolnavire, in special cei de peste 65 de ani sau care sufera de boli cronice si au imunitatea scazuta.
Verificari zilnice
Mircea Manuc a mai spus ca toate unitatile sanitare din tara vor primi o nota cu o serie de recomandari, prin autoritatile de Sanatate Publica. "Nu se impune carantina, dar normele stabilite trebuie sa fie respectate cu strictete", a spus acesta. Secretarul de stat a adaugat ca orele de vizitare a pacientilor trebuie respectate, iar accesul in anumite sectii restrictionat. De asemenea, se impune triajul epidemiologic zilnic al personalului medical, precum si a personalului didactic in scoli, iar copiii care au simptome de gripa sa fie trimisi acasa. Adrian Streinu Cercel a spus ca, in spitale, tratarea pacientilor cu gripa se va face cu preparate antivirale, iar pentru cei care stau acasa sunt recomandate ceaiurile fierbinti si izolarea. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.