Moartea lui Heath Ledger pune studiourile Warner Bros intr-o situatie delicata in ceea ce priveste promovarea urmatorului film al francizei "Batman", in care actorul australian joaca unul dintre rolurile principale, spun specialistii din domeniu.
Inca de dinainte ca actorul sa fie descoperit mort in apartamentul sau din New York, au aparut la Hollywood zvonurile privind prestatia uimitoare a lui Ledger din filmul "The Dark Knight", a sasea parte a francizei de succes "Batman", in care acesta are rolul negativ. Primele trailere si afise ale filmului, a carui lansare este prevazuta pentru luna iulie, in America de Nord, arata un Ledger de nerecunoscut, cu un machiaj de cosmar, si par a indica faptul ca actorul, nominalizat la premiile Oscar in 2006 pentru rolul din "Brokeback Mountain", a dat personajului o noua dimensiune.
Potrivit observatorilor de la Hollywood, asteptarea acestui film se va intensifica datorita curiozitatii morbide a publicului, care va vrea, cu siguranta, sa vada ultimul rol al lui Ledger. Decesul actorului pune insa studiourile Warner Bros. intr-o pozitie delicata, pentru ca e dificil de gasit o metoda de promovare a superproductiei, cu un buget de 150 de milioane de dolari, fara a da impresia ca se vrea un profit de pe urma unei tragedii. "Warner se gaseste intr-o pozitie dificila. Inainte (de deces, n.red.) doreau sa profite de pe urma succesului performantelor lui Heath", a explicat Jeff Bock, de la compania Exhibitor Relations, care analizeaza, saptamanal, box office-ul nord-american. "Insa acum va trebui sa se faca un viraj de 180 de grade", a adaugat acesta. Exista precedente in istoria cinematografiei in ceea ce priveste lansarea unui film dupa decesul unuia dintre actorii principali. Printre acestea se numara "Uriasul" cu James Dean (1956) si "Corbul", cu Brandon Lee (1994). Potrivit lui Bock, Warner va trebui, "pe de o parte, sa aduca un omagiu lui Heath (...) si, de cealalta parte, <<Batman>> sa devina unul dintre filmele cu cele mai mari incasari ale verii". "<<Batman>> este una dintre cele mai mari marci ale Hollywood-ului, este o franciza care a adus 1,6 miliarde de dolari" din 1989, a amintit acesta. Lew Harris, redactor-sef al site-ului Movies.com, este de parere ca studioul ar trebui sa puna accentul pe Christian Bale, care reia rolul "Batman", dupa "Batman - Inceputuri" (2005). "Cred ca studioul va fi prudent si nu va dori sa fie banuit ca profita de o tragedie intr-un mod sau altul", a explicat Harris, adaugand ca "ar fi costernant sa vezi imagini cu Joker interpretat de Heath Ledger pe afise sau in statiile de autobuz". Warner nu a anuntat inca strategia pe care o va aborda. Stuart Levine, redactorul-sef al cotidianului Variety, este de parere ca eliminarea completa a lui Ledger din campania de promovare ar fi o eroare: "In acest film, lumea va vrea sa vada cum il interpreteaza Heath Ledger pe Joker".
Un responsabil de la un studio rival al lui Warner a fost de parere ca schimbarea strategiei de comercializare a filmului ar fi nepotrivita. "Cel mai bun lucru care se poate intampla este ca departamentul de marketing sa continue pe acelasi drum si ca aceasta campanie sa nu se transforme intr-o bizara ceremonie funebra", a declarat un reprezentant al Wall Street Journal. In ceea ce priveste filmul la care lucra Heath Ledger la momentul mortii sale, "The Imaginarium of Doctor Parnassus", cotidianul The Sun spune ca rolul acestuia ar putea fi preluat de Johnny Depp. "Exista o scena in film in care Heath cade intr-o oglinda magica. El ar putea sa se schimbe intr-un alt personaj dupa acest moment si astfel ar putea aparea Johnny Depp", a declarat o sursa de pe platouri. "Este o fantezie ciudata, care abordeaza si ideea calatoriei in timp, deci personajul lui Heath ar putea sa-si schimbe infatisarea cu usurinta", a adaugat aceeasi sursa. Actorul australian Heath Ledger, in varsta de 28 de ani, nominalizat la premiile Oscar pentru rolul din "Brokeback Mountain", in regia lui Ang Lee, a fost descoperit mort, marti, in locuinta sa din New York. Rezultatele preliminare ale autopsiei efectuate asupra cadavrului lui Heath Ledger sunt insuficiente pentru determinarea cauzelor decesului actorului, fiind necesare teste suplimentare care vor dura aproximativ 10 zile. (D.M.)