In Bucuresti, cele mai multe din putinele biblioteci publice la care are acces muritorul de rand ofera un fond de carte modest. Iar institutii precum Biblioteca Nationala si Biblioteca Academiei, bogate in resurse, sunt deschise, in conditii speciale
In Bucuresti, cele mai multe din putinele biblioteci publice la care are acces muritorul de rand ofera un fond de carte modest. Iar institutii precum Biblioteca Nationala si Biblioteca Academiei, bogate in resurse, sunt deschise, in conditii speciale, doar studentilor si cercetatorilor.
Spatiu de studiu modern
Din fericire, exista o institutie numita Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", un spatiu care este de-acum familiar studentilor, universitarilor, cercetatorilor si, in general, tuturor celor dornici sa aiba in fata ochilor carti vechi si noi, romanesti si straine, din toate domeniile, publicatii seriale din Romania si din strainatate, din epoci mai apropiate sau mai indepartate de vremurile noastre, teze de doctorat, valori bibliofile si acces informatizat la baze de date specializate.
De ce cititi acest articol dintr-un ziar central despre o biblioteca din Bucuresti? In primul rand, ca sa aflati, acei dintre dvs. care inca nu stiti, ca la BCU au portile deschise, pe baza unui permis usor de obtinut, categorii largi de cititori: studenti si profesori de toate felurile, cercetatori de toate felurile, angajati si specialisti din institutii neafiliate la vreo institutie de educatie, liceeni, pensionari, someri. Asadar, aproape oricine. In al doilea rand, BCU, principala biblioteca cu caracter universitar din Romania, este un spatiu de studiu unic la noi. O cladire aflata in Piata Revolutiei, vizavi de fostul Palat Regal (azi Muzeul National de Arta al Romaniei) si langa Ateneu, alcatuita din trei corpuri distincte si amenajata dupa ultimele standarde din domeniu, va ajuta sa gasiti ce cautati, in colectiile proprii sau in cele externe. Este un spatiu prietenos si utilat cu echipament pentru cercetare, asa cum se face ea in anul 2008.
In placutele sali de lectura din biblioteca am vazut, de nenumarate ori, cititori din toate categoriile sociale, profesionale sau de varsta. Mii de studenti si cercetatori, dar si pensiori care vin sa rasfoiasca presa zilei, pe care nu-si permit sa si-o cumpere, la sala de periodice, sau colectii vechi de ziare si reviste de toate soiurile. In toate salile de lectura va puteti folosi laptop-ul personal oricand. Exista la BCU si cabinete individuale de studiu, dotate cu computere, care pot fi obtinute contra cost, astfel incat sa puteti lucra fara sa fiti deranjati.
Daca vreti sa va informati inainte de a merge acolo in cautarea unui material sau a altuia, o puteti face cautand in catalogul online actualizat, existent la adresa de internet a institutiei: www.bcub.ro. Sistemul informatic integrat pe care biblioteca il perfectioneaza constant va pune la dispozitie servicii capabile sa faciliteze accesul dvs. la domeniul sau subiectul care va intereseaza. Exista surse de cautare si baze de date specializate, in care personalul va poate initia. BCU nu este, sa spunem, un simplu prestator de servicii, ci un participant la cautarea dvs., receptiv la necesitatile care apar permanent in timpul studiului. Daca faceti o documentare pentru institutia la care lucrati, daca scrieti o carte, o teza de doctorat, daca aveti nevoie de publicatii de specialitate din strainatate, pe care nu le puteti cumpara din Romania, sau de un studiu pe care o alta biblioteca il are, BCU va poate oferi surprize foarte placute.
De mentionat ca, in afara de cei mai mult de 30,000 de utilizatori inscrisi, la BCU exista un aflux de peste 500,000 de cititori. Fondul total de carte de care dispune institutia depaseste 1,8 milioane de volume, printre ele valori bibliofile, manuscrise sau ex-libris-uri (printr-o aplicatie, biblioteca digitala va ofera 10,000 de pagini de carte rara si bibliofila, de exemplu).
Un simbol al lumii normale
Istoria institutiei (care cuprinde, in afara de unitatea centrala descrisa aici, redeschisa din 2001, si bibliotecile facultatilor Universitatii din Bucuresti), a inceput in secolul al XIX-lea, o data cu dorinta regelui Carol I de a pune la dispozitia universitarilor o biblioteca "intotdeauna deschisa". Fundatia Universitara Carol I a fost inaugurata in 1895 si a lucrat pentru incurajarea elitei intelectuale, devenind un punct de referinta pentru cultura romana moderna. In primele decenii ale secolului urmator Aula Fundatiei a gazduit conferinte stralucite, precum si alte manifestari culturale, sustinute de personalitati de varf, de grupuri de intelectuali ramase in istorie, cum ar fi Criterion si Poesis.
Urmatorul episod a inceput in 1948, cu un decret care Ie-a schimbat statutul in Biblioteca Centrala a Universitatii "C.I. Parhon din Bucuresti". Si s-a incheiat numai in 1989. In acest interval institutia si-a consolidat, in mod oarecum surprinzator, colectiile, castigandu-si treptat calificativul de cea mai vasta biblioteca universitara din Romania, mergand pe ideea structurii enciclopedice. In 1963, Biblioteca a devenit Centru national de dotare cu publicatii romanesti a lectoratelor de limba, literatura si civilizatie romaneasca pentru strainatate.
Si episodul final, care a incheiat etapa veche din istoria BCU: mai mult de jumatate de milion de volume au ars in Revolutia din 1989, impreuna cu zidurile intre care erau depozitate. De adaugat ca printre aceste volume s-au aflat si cateva mii de manuscrise (semnate, printre altii, de Eminescu, Caragiale, Blaga, Eliade) si volume de carte bibliofila.
Iar istoria noua a inceput in 1990, sub egida UNESCO, care a facut apel pentru reconstructia acestui simbol al lumii normale. Ce s-a recladit in acesti 18 ani puteti vedea in orice zi mergand la BCU, inclusiv duminca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.