Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, pretindea ca detine arme de distrugere in masa, inainte de 2003, pentru ca nu a crezut nici o clipa ca Statele Unite vor ataca Irakul si pentru a face Iranul sa se teama de el.


Dezvalu

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, pretindea ca detine arme de distrugere in masa, inainte de 2003, pentru ca nu a crezut nici o clipa ca Statele Unite vor ataca Irakul si pentru a face Iranul sa se teama de el.

Dezvaluirea ii apartine unui agent FBI, George Piro, care l-a interogat pe fostul dictator irakian in celula sa de detentie. “Mi-a spus ca, initial, a calculat gresit (...) intentiile presedintelui George W. Bush. A crezut ca Statele Unite urmau sa riposteze cu aceleasi tipuri de atacuri asa cum am facut in 1998 (...) un atac aerian de patru zile”, a explicat Piro. “Nu a crezut ca Statele Unite vor invada Irakul”, a continuat Piro. El a mai spus ca Saddam a mintit in privinta detinerii de arme de distrugere in masa si pentru ca voia sa mentina imaginea unui Irak puternic, pentru a opri Iranul, dusmanul sau istoric, de la orice actiune ostila.

AVERTISMENTE IGNORATE. De indata ce ofensiva a devenit o certitudine, Saddam si-a intrebat generalii daca pot rezista fortelor americane timp de doua saptamani, a explicat Piro. “In acel punct a inceput ceea ce el a numit razboi secret”, a adaugat el, precizand ca, “pentru Saddam, era foarte important sa fie in continuare perceput ca puternicul, sfidatorul Saddam. A crezut ca poate impiedica iranienii sa invadeze din nou Irakul”. Chiar si cand era deja clar ca Saddam nu detinea arme de distrugere in masa, el a incercat sa mentina misterul. Saddam a fost spanzurat pentru crime impotriva umanitatii, in decembrie 2006. Piro l-a interogat pe Saddam timp de aproape sapte luni, incercand sa ii castige increderea. In pofida avertizarilor administratiei Bush, emise inainte de ofensiva din martie 2003, in Irak nu au fost descoperite arme de distrugere in masa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.