Prooccidentalul Tadici face pe plac Gazpromului, iar nationalistul Nikolici ii invita pe rusi sa-si instaleze rachete nucleare in Serbia.

Viitorul Serbiei se joaca in aceste zile la Moscova, cei doi candidati ramasi in cursa prezidentiala incercind sa cistige voturile nationalistilor sirbi, prin promovarea unei politici de apropiere fata de Rusia. Actualul presedinte prooccidental, Boris Tadici, are de recuperat un handicap de 5% fata de contracandidatul sau, ultranationalistul Tomislav Nikolici, pina pe 3 februarie, cind este programat al doilea tur al alegerilor.

Presedintele Tadici, premierul Vojislav Kostunita si presedintele Vladimir Putin au participat vineri, la Moscova, la semnarea acordului de achizitionare prin incredintare directa a companiei petroliere sirbe NIS de catre monopolul rus Gazprom. Vizita celor doi lideri sirbi a atins subiectul independentei Kosovo, crucial in campania prezidentiala din Serbia.

"Serbia respecta foarte mult pozitia Rusiei cu privire la dosarul Kosovo si fara aceasta pozitie Serbia ar fi avut dificultati mai mari in a-si apara interesele legate de Kosovo", a declarat Tadici la inceputul intilnirii de la Kremlin. "Faptul ca ati venit in vizita in pofida unui calendar politic intern incarcat demonstreaza ca evenimentul este important atit pentru Serbia, cit si pentru Rusia", a replicat presedintele Putin. Potrivit ,,Financial Times’’, Putin ar urma sa sprijine candidatura prooccidentalului Tadici si apropierea Belgradului de UE, in contextul in care Serbia tinde sa devina un nod energetic controlat de Rusia.

Vizita celor doi lideri sirbi la Moscova face parte din sirul de concesii pe care Tadici trebuie sa i le faca premierului nationalist Kostunita, in incercarea de a obtine voturile simpatizantilor acestuia. Acordul energetic cu Gazprom, al carui artizan este Kostunita, este doar o parte din pretul pe care Tadici trebuie sa-l plateasca. Premierul si-a conditionat sprijinul electoral de inghetarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, in cazul in care statele Uniunii vor recunoaste independenta Kosovo. "Nu voi permite nimanui sa puna sub semnul intrebarii viitorul european al Serbiei", a replicat insa presedintele Tadici, citat de presa sirba.

In replica la acordul energetic favorabil Rusiei semnat de Tadici, ultranationalistul Nikolici a declarat ca nu se va opune infiintarii unor baze militare ruse pe teritoriul sirb si va accepta chiar si amplasarea unor rachete nucleare ale Rusiei in Serbia. "Daca SUA isi amplaseaza rachetele in Europa pentru a se proteja in fata terorismului, in acelasi fel ar putea si Rusia sa-si creeze o baza in Serbia", a declarat Nikolici, citat de Interfax, facind aluzie la proiectul american de amplasare a scutului antiracheta in Cehia si Polonia. Nikolici se va deplasa, luni, la Moscova, unde va fi asigurat de sprijinul vicepresedintelui Dumei, ultranationalistul rus Vladimir Jirinovski. Acesta a denuntat deja vizita lui Boris Tadici la Moscova. "Acest lucru va transmite un semnal alegatorilor din Serbia, acela de a vota pentru Tadici. Noi dorim ca semnalul de sustinere sa fie dat pentru candidatul care a cistigat in primul tur si care este prorus", a subliniat el.

Acordul energetic ruso-sirb pune in umbra proiectul construirii gazoductului Nabucco, sprijinit de UE si SUA, care ar urma sa tranziteze si Romania si care ar transporta gazele din regiunea Marii Caspice, fara a tranzita Rusia. Moscova a semnat deja acorduri cu Italia, Bulgaria si Serbia pentru construirea gazoductului rival South Stream, care are acelasi traseu ca si Nabucco, cu exceptia Romaniei. Mai mult, South Steam va creste dependenta tarilor europene fata de Moscova, intrucit va trasporta gaze provenind din Rusia. Potrivit unor informatii furnizate de un oficial sirb agentiei Reuters, SUA au incercat sa convinga Bulgaria si Serbia sa nu accepte acordurile energetice cu Rusia. "Ei au pus la indoiala faptul ca am luat in calcul efectele strategice: posibila dependenta economica si control politic. Au fost extrem de ingrijorati si de decizia Bulgariei de a incheia un acord cu Gazprom pentru ca submineaza tentativele de diversificare a surselor de gaz europene", se arata in transcriptul convorbirilor de la Belgrad dintre responsabilii sirbi si americani.

In incercarea de a inclina balanta electorala in favoarea lui Tadici, UE a precizat, vineri, ca analizeaza posibilitatea semnarii unui pact preliminar privind comertul si cooperarea cu Serbia inainte de alegerile prezidentiale de pe 3 februarie. Insa acordul preliminar va intra in vigoare doar dupa ce Uniunea Europeana va semna Acordul de Stabilizare si Asociere cu Belgradul, initiativa blocata de Olanda si Belgia, care cer arestarea generalui sirb Ratko Mladici, acuzat de crime de razboi. Aceasta conditionare, precum si sprijinul UE pentru independenta Kosovo nu sint de natura sa-i ofere proeuropeanului Tadici sprijinul electoratului nedecis.