Transparency International (TI) Romania a lansat ieri proiectul de lege pentru armonizarea legislatiilor nationale cu Directiva a III-a CE privind lupta impotriva spalarii banilor si a coruptiei, actiune derulata in cadrul unui proiect de infratire

Transparency International (TI) Romania a lansat ieri proiectul de lege pentru armonizarea legislatiilor nationale cu Directiva a III-a CE privind lupta impotriva spalarii banilor si a coruptiei, actiune derulata in cadrul unui proiect de infratire cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).

Directorul TI, Victor Alistar, a precizat ca Persoanele Expuse Politic (PEP) reprezinta adevarate "zone vulnerabile, cu risc crescut", dar si "parti in mecanismul" de spalare a banilor. Alistar a aratat ca banii "negri" vin din trei surse majore: orice forma de trafic - de fiinte umane, arme sau droguri, contrabanda, orice forma de evaziune fiscala si de coruptie. "Pentru ultimele doua se considera ca persoanele expuse politic reprezinta factori de risc, dar si parti in acest mecanism", a precizat Alistar, subliniind insa ca nu este obligatoriu ca aceste fapte sa se si intample in legatura cu persoanele vizate. Proiectul stabileste categoriile de PEP la posibile fapte de coruptie, spalare de bani si evaziune fiscala. PEP sunt: sefii de stat, parlamentarii, comisarii europeni, membrii executivului - ministri, secretari sau subsecretari de stat -, consilierii prezidentiali si de stat, judecatorii de la instantele superioare si procurorii de la Parchetele de pe langa acestea, membrii Curtii de Conturi, membrii CA ai Bancii Centrale, ambasadorii, insarcinatii cu afaceri, maresalii, amiralii si generalii, sefii autoritatilor publice, membrii consiliilor de administratie si consiliilor de supraveghere ale regiilor autonome si companiilor nationale si toate persoanele ce ocupa functii asimilate acestora, dar si sotii, copiii, parintii sau "asociatii apropiati" ai acestora.

MONITORIZARE IN TOATA EUROPA. Principalul obiectiv al demersului comun este crearea unor mecanisme de monitorizare a PEP, sintagma care se refera "atat la persoane din sistemele nationale, cat si de la nivelul administratiei europene". Potrivit proiectului de lege lansat, tranzactiile facute de ministrii, parlamentarii, secretarii de stat si sefii de institutii de stat din Romania vor putea fi urmarite pe tot teritoriul Uniunii Europene incepand cel mai tarziu de anul viitor. Lista continand datele tuturor persoanelor din Romania cu statut de PEP va fi transmisa institutiilor similare ONPCSB din toate tarile UE, care vor verifica tranzactiile efectuate de acestea. Pe principiul reciprocitatii, si autoritatile romane vor primi de la celelalte 26 de state membre liste similare pentru a putea supraveghea atent tranzactiile demnitarilor din respectivele tari care sunt derulate pe teritoriul Romaniei.

Proiectul, ce va fi supus spre aprobare Parlamentului, lanseaza si alte mijloace de verificare a tranzactiilor pentru a preveni infractiuni de spalare a banilor proveniti din fapte penale, dar si pentru a combate finantarea terorismului. Un rol important in acest sistem integrat de control il ocupa bancile, companiile de consultanta, de avocatura, notarii sau chiar cazinourile, care primesc atributii noi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.