O carte aparuta recent la Editura Vremea antologheaza si analizeaza citeva stenograme care descriu patru „vizite de lucru" ale fostului dictator comunist la sedinte cu membrii Uniunii Scriitorilor.Poetul de curte al familiei Ceausescu
a glorificat in repetate rinduri
conducerea comunista Patru stenograme (doua din 1971, una din 1972 si inca una din 1975) adunate in volumul „Ceausescu, critic literar" descriu in detaliu raporturile pe care a incercat, si partial a si reusit, sa le instituie ofensivul secretar general al PCR in relatia cu scriitorii. Documentele provin din arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, sectia de Propaganda si Agitatie. Primele doua stenograme - una din 4 august 1971, a doua din 21 septembrie 1971 - sint foarte importante inclusiv pentru motivul ca discutiile conservate in aceste documente vin dupa un moment crucial al mandatului lui Nicolae Ceausescu in fruntea Romaniei: celebrele „teze din iulie", directive dure grupate intr-un „manifest declarat impotriva liberalizarii, a competentei profesionale, a intelectualilor" (cum formuleaza inspirat Monica Lovinescu). Intilnirea din august are loc la Vila USR din Neptun. Ceausescu domina acest moment, dar incearca sa fie relaxat si jovial. Sint prezenti, printre altii, Zaharia Stancu, E. Jebeleanu, Al. Ivasiuc, A. Paunescu. Intilnirea din septembrie, convocata de asemenea pentru a calma temerile scriitorilor dupa momentul de cotitura din iulie, e mai ampla si mai tensionata. Sint in sala, printre altii, A. Baranga, Nicolae Chirita, Zaharia Stancu, M.R. Iacoban. Si, bineinteles, Adrian Paunescu. In seria de relatari despre aceasta intilnire, s-a scris si ca Nicolae Ceausescu a incheiat nemultumit si dezamagit vizita din mijlocul reprezentatilor de virf ai scriitorilor si a cerut apasat „aprofundarea si aplicarea Tezelor din iulie".

In februarie 1972, la sediul Comitetului Central, Ceausescu se intilneste cu 17 scriitori, toti membri ai PCR. Cei 17 critica dur conducerea USR si se pling liderului suprem care insa nu le impartaseste intrutotul frustrarile scriitorilor comunisti.

A patra stenograma descrie o intilnire scurta - cea din 2 aprilie 1975. Biroul Uniunii Scriitorilor e convocat pentru a i se aduce la cunostinta cine trebuie sa fie noul presedinte al US: Virgil Teodorescu. Decizia luata de Ceausescu este aprobata obedient.

Citate din stenogramele publicate de Liviu Malita in cartea „Ceausescu, critic literar" „Poate, intr-adevar, sint niste oameni care au ajuns la un nivel si sint neintelesi. Sigur, poate sa picteze, sa si le tina acolo, dar ca sa ma oblige sa le iau, sa le cumpar iar nu se poate." (Nicolae Ceausescu) „Vedeti dumneavoastra, pina la urma, dezvoltarea constiintei umane nu a inceput cu scriitorul. Progresul constiintei umane nu se datoreaza scriitorului; este, totusi, un adevar de care va trebui sa tinem seama." (Nicolae Ceausescu) „Imi face impresia ca unora chiar le este teama sa se mai vorbeasca de umanism si de umanism socialist. Dar oare, tovarasi, acestea sint notiuni pe care trebuie sa le scoatem din uz? (...) Se poate oare concepe, in Romania, o literatura care sa nu-si puna problema de a aborda orice tema in spiritul realismului. Dupa parerea mea, nu se poate." (Nicolae Ceausescu) „Vedeti, tovarasi, va trebui sa facem odata un seminar cu scriitorii, sa discutam si problema aceasta a libertatii de creatie." (Nicolae Ceausescu) „Vreau sa spun ca mi se pare ca unul dintre lucrurile care constituie mindria Romaniei de astazi este rolul ei de avangarda in lumea de azi si lupta nu e usoara pe care PCR o duce in lumea de astazi pentru niste principii, sa zic asa, morale, in lumea contemporana." (A. Paunescu, 1971) „Sa nu se creada ca vrem sa facem istoria partidului la televiziune. Ni s-a cerut astazi." (Eugen Barbu, 1972) „Problema care se pune in fata noastra este ca sa folosim aceste documente propuse de tovarasul secretar general pentru ca literatura pe care o facem sa fie mai buna, mai curajoasa, mai plina de indrazneala creatoare sau inspirata, mai frumoasa, mai cuceritoare si care sa incalzeasca si mai bine inimile acestor oameni, acestor 20 de milioane de oameni, care nu o duc in fiecare zi in sunetele unui vals de bal mascat, care muncesc foarte greu si care au nevoie de aceasta literatura a noastra, pe care o platesc cu singe." (Aurel Baranga, 1971) „As dori numai sa va comunic ca majoritatea scriitorilor au primit cu un foarte viu interes documentele de partid si in masura in care a fost posibil am tinut socoteala si am imbunatatit munca la Uniunea Scriitorilor." (Zaharia Stancu, 1971) Impostorul suprem

Liviu Malita, editorul acestui volum foarte pretios pentru istoria culturala a Romaniei, noteaza intr-un elaborat si nuantat studiu introductiv ca „Impostura ii reuseste lui Ceausescu cel mai bine in arta. Nu exista vreo calificare profesionala care sa ii dea dreptul lui Nicolae Ceausescu sa se pronunte in materie de cultura si arta. Ceea ce nu inseamna ca el nu o face, cu o anumita ostentatie chiar. (...) Comentariile sale nu sint cu nimic mai hazardate decit indicatiile pe care le impartea, cu egala generozitate, inginerilor, arhitectilor, medicilor. Tuturor. Nici consecintele mai putin grave".

Cititi scrisoarea de dragoste a lui Paunescu pentru Nicolae Ceausescu pe www.cotidianul.ro/select