S-a pus intrebarea de ce presedintele Basescu, daca este marele justitiar national, nu mentioneaza nici un suspect de la partidul prezidential pe lista coruptiei. In timp ce altora, de la partidele adverse, mai ales PNL, le-a acordat prezumtia de
S-a pus intrebarea de ce presedintele Basescu, daca este marele justitiar national, nu mentioneaza nici un suspect de la partidul prezidential pe lista coruptiei. In timp ce altora, de la partidele adverse, mai ales PNL, le-a acordat prezumtia de coruptie in piata publica. Mai mult, presedintele Basescu i-a girat ca nevinovati pe cativa fosti demnitari din tabara sa, suspectati de coruptie, anume Sulfina Barbu (ministereasa mortii mediului), Vasile Blaga (castigator al lozului norocos la bursa anului 2007) sau Radu Berceanu (posesor de putin cam multe valori peste declaratia de avere). De asemenea, presedintele Basescu nu a ezitat sa avizeze inceperea urmaririi penale a opt (fosti) ministri, dintre care nici unul de la partidul prezidential.
Suspiciunea de comanda politica executata de DNA si de politie politica exercitata de acest departament numit anticoruptie nu poate fi inlaturata daca pe lista dosariatilor penali, care sa fie trimisi spre avizare la Cotroceni, nu figureaza nici un amic al presedintelui Basescu. Campania anticoruptie ar beneficia de credibilitate doar daca ar fi puse pe rol, in egala masura, cauze grele din curtea prezidentiala. Nimeni n-ar mai avea temei de contestare a sinceritatii campaniei anticoruptie in cazul in care, pe langa demnitari liberali, pesedisti, udemeristi, conservatori, ar fi luati in vizor, cercetati, avizati spre urmarire penala, in egala masura si videni, casuneni, berceni, stolojeni, cocosi, gaini si alti asociati ai presedintelui Basescu. Nu doar ca principiul legii pentru toti nu a fost respectat, ci, mai mult, s-a demonstrat ca DNA tine sub lacat dosare penale ale unor demnitari de la partidul prezidential. Tot inspectia judiciara a CSM a constatat ca seful sectiei a II-a, procurorul Doru Tulus, fie a dat NUP ignorand probatoriile, fie s-a substituit instantei si a dat solutii de dezincriminare, paralele cu normele judiciare, in cauze PD.
Prea bate la ochi absenta apropiatilor prezidentiali de pe lista suspectilor judiciari de coruptie. Era nevoie de ceva care sa faca dovada ca DNA nu procedeaza preferential si, in acelasi timp, sa confirme imaginea de neprihanire a liderilor partidului prezidential. Ideea e sa se creeze o imagine de corectitudine judiciara a DNA, prin constatarea ca institutia anticoruptie nationala nu ezita sa o ia in vizor pe marea prietena a presedintelui Basescu, Monica Macovei, sustinuta in timpul mandatului ei ministerial la Justitie de PD. Dar nu membra a partidului prezidential, care astfel isi pastreaza imaginea curata. Iar presedintelui Basescu i se da ocazia exemplara sa demonstreze ca e impartial.
Cauza tinteste multiplu, dar tintele sunt la cacealma. Unu: DNA era obligat sa inregistreze sesizarea si sa-i faca dosar Monicai Macovei, aflat doar in faza de cercetare. Doi: dosarul poate primi NUP si atunci invinuita Monica Macovei e victimizata ca fiind acuzata injust si vindicativ politic de succesorul ei in functie, liberalul Tudor Chiuariu. Trei: daca procurorul de caz e onest nu poate ignora temeinicia acuzelor si trimite dosarul sefului DNA, cu solutie de inculpare. Patru: Daniel Morar baga dosarul la sertar si isi face singur dosar penal sau ii trimite presedintelui Basescu cauza Macovei spre avizare a urmaririi penale.
Proba de turnesol. Daca Monica Macovei nu primeste NUP si dosarul ajunge la Cotroceni, iar presedintele Basescu avizeaza negativ urmarirea penala, demonstreaza ca e partinitor. Daca avizeaza urmarirea penala a Monicai Macovei obtine imaginea impartialitatii, pe pielea unui apropiat sacrificat. Aviz amatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.