Selectionerul Beninului sustine ca un agent de pariuri din Singapore i-a oferit 20.000 de dolari pentru ca un jucator de-al sau sa provoace un penalty in meciul cu Mali.

Cupa Africii a adus prima mare surpriza si a oferit trei minute uluitoare, in care s-au marcat trei goluri, la partida Guineea - Maroc. A fost de departe cel mai frumos joc al turneului, iar capitanul si conducatorul de joc al guineenilor, Pascal Feyndouno, a fost de-a dreptul genial. Fotbalistului legitimat la St. Etienne i se datoreaza in mare masura scorul de 3-2 (1-0) cu care a cistigat Guineea, el marcind primul si ultimul gol ale echipei sale (min. 11 si 62). A flancat reusita conationalului sau Bangoura (min. 59), de la Dinamo Kiev, si pe cea a adversarului Aboucherouane (min. 60), care joaca la Esperance Tunis. Tabela a inchis-o marocanul Ouaddou (Valenciennes), dar era prea tirziu (min. 90). Intre timp, Feindouno a primit un cartonas rosu, primul al turneului, dupa o interventie asupra lui Erbati. In celalalt meci al grupei A, Ghana a intrecut cu 1-0 Namibia si s-a instalat pe primul loc, cu sase puncte, in timp ce Guineea si Marocul au cite trei puncte.

Marele soc al turneului il reprezinta insa posibila trucare a unui meci, existind indicii cu privire la intrarea mafiei pariurilor pe piata Cupei Africii. Reinhardt Fabisch, selectionerul Beninului, a fost cel care a declansat o adevarata isterie pe Continentul Negru. "Cu doua zile inaintea primului nostru meci la acest turneu mi s-a intimplat ceva incredibil. Cineva a venit la mine la hotel si mi-a spus ca vrea sa discutam in particular. Spunea ca reprezinta o casa de pariuri din Singapore si m-a intrebat daca am niste jucatori de incredere, care pentru 20.000 de dolari sa provoace o lovitura de la 11 metri. Mi-a spus ca un portar sau un fundas ar fi fost cel mai bun", a spus el, sustinind ca a refuzat oferta. Totusi, Beninul a pierdut cu 1-0 in fata nationalei din Mali, din cauza unui penalty transformat de Kanoute, faultul fiind facut de un fundas, Alain Gaspoz, de la gruparea elvetiana FC Sion.

La sfirsitul acestei saptamini, Cupa Africii programeaza etapa a doua in grupele C (simbata: Camerun - Zambia, ora 19.00; Egipt - Sudan, 21.30) si D (duminica: Senegal - Angola, 19.00; Africa de Sud - Tunisia, 21.30). Tot acum e posibil ca atacantul camerunez Samuel Etoo, autorul unei duble impotriva Egiptului (2-4), sa treaca pe primul loc in clasamentul all-time al golgheterilor Cupei Africii. Pina in prezent are 13 reusite, cu una mai putin decit detinatorul recordului, ivorianul Laurent Pokou, care a jucat la editiile CAN din 1968 si 1970.