Termenele care pastrau pana acum la secret anumite documente au fost drastic reduse, iar cele care nu tin exclusiv de viata privata vor deveni publice. "Toate arhivele create de regimul comunist sunt accesibile publicului, iar din acest moment la arh
Termenele care pastrau pana acum la secret anumite documente au fost drastic reduse, iar cele care nu tin exclusiv de viata privata vor deveni publice. "Toate arhivele create de regimul comunist sunt accesibile publicului, iar din acest moment la arhive nu vor mai exista privilegiati si neprivilegiati. Viitoarea lege pune accentul pe trei notiuni fundamentale: acces liber la documente, transparenta si profesionalism", ne-a spus directorul ANR, Dorin Dobrincu. Astfel va aparea o sursa de prima mana pentru studierea perioadei comuniste, care va clarifica unele probleme din trecutul unor oameni politici cu "greutate". Prin aceasta deschidere, Arhivele Nationale pot deveni la fel de importante precum CNSAS prin informatiile pe care le poate oferi despre anumiti oameni politici. Surse din cadrul ANR ne-au declarat ca proiectul final al legii se bazeaza intr-o proportie foarte mare pe proiectul creat de grupul de lucru din cadrul institutiei, chiar daca printre initiatori apare si ministerul Culturii. Conform acestuia, institutia va ramane subordonata ministerului de Interne. Principala problema care ramane de rezolvat, dupa adoptarea legii, va fi alocarea de resurse financiare si umane pentru ca arhivele comunismului sa fie prelucrate in totalitate. (Cristian ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.