La saptamina pariziana a modei, casa Dior a prezentat o colectie de primavara-vara bazata pe un artist plastic si pe „Florile raului".

Patru zile dureaza, de fapt, saptamina haute-couture la Paris, organizata intr-un cadru mai putin mediatizat decit se intimpla in cazul colectiilor de prêt-à-porter. In plus, celebrul designer Valentino si-a ales tocmai aceasta saptamina pentru a-si lua ramas bun de la scena modei. Daca acum citiva ani discutiile se invirteau in jurul declinului segmentului haute-couture, lucrurile s-au mai schimbat si croielile costisitoare si-au reocupat locul de onoare.

Noua colectie Dior, care i-a adus lungi ropote de aplauze designerul John Galliano, e centrata pe ideea de placere. El si-a gasit inspiratia intr-un tablou de John Singer Sargent - portretul lui Virginie Amélie Gautreau, cunoscuta sub numele din pictura, Madame X. Tabloul lui Sargent a trezit destule controverse la vremea lui, tocmai datorita erotismului pe care il emana modelul sau, iar pe designerul britanic l-a fascinat povestea picturii: cum a fost cu putinta ca o bretea cazuta sa provoace un scandal atit de mare incit modelul sa-i ceara pictorului sa-i puna breteaua la loc pe umar. Interesul simbolic pentru arta plastica a sfirsitului de secol XIX l-a facut pe Galliano sa se indrepte catre Gustav Klimt, dupa care s-a oprit asupra lui Baudelaire si a capodoperei sale, „Florile raului". De curind, designerul declara ca intentia lui era sa contureze un tur artistic de forta, caracterizat de seductie si promisiunea placerii.

Daca toti criticii se asteptau la o orgie vizuala, au fost luati totusi prin surprindere inca de la inceputul paradei, cind o silueta imbracata in verde pal a traversat scena cufundata in intuneric. Ce a urmat a fost o impecabila desfasurare cromatica, prin care showmanul modei a demonstrat ca se poate crea ceva cu totul nou pornind de la niste modele de inspiratie artistica. A prezentat un gen de haute-couture care a facut deliciul impatimitilor Dior nu doar prin broderii complicate, ci si prin socanta delicatete a ansamblurilor. „Scopul meu e sa-i fac pe oameni sa viseze", a declarat John Galliano dupa incheierea paradei. „Vreau sa le ofer un imn dedicat placerii, un festin de culoare si delicatete si totodata un spectacol de haute-couture in care totul este posibil si care sa fie degustat de toata lumea si nu doar de putinii norocosi care isi pot permite sa devina consumatori".