PC-urile si alianta americanilor cu chinezii comunisti au grabit caderea Cortinei de Fier.

La intilnirea de la Malta, din 1989,
a fost declarat sfirsitul Razboiului Rece In iarna lui 1989, George Bush senior si Mihail Gorbaciov declarau oficial sfirsitul Razboiului Rece. La aproape doua decenii de la intilnirea de la Malta, site-ul askmen.com prezinta vizitatorilor sai, in majoritate americani, „cinci lucruri pe care nu le stiau despre singurul razboi care s-ar fi putut termina printr-o anihilare totala". 1. Cheltuielile militare ale SUA pentru Razboiul Rece s-au ridicat la nu mai putin de opt trilioane de dolari, potrivit istoricului Walter LaFeber. Bilantul a luat in considerare nu doar conflictele din Coreea sau Vietnam, ci si infiintarea postului Radio Europa Libera, razboiul psihologic lansat de CIA sau conflictele din America Latina, scrie Ross Bonander, corespondent askmen.com.

2. Razboiul Rece a fost prezis de Adolf Hitler. „In lume vor ramine doua mari puteri capabile sa se infrunte reciproc - Statele Unite si Rusia Sovietica. Legile lor istorice si geografice le vor conduce la o confruntare, fie militara, fie economico-ideologica", scria cancelarul german in 1945, potrivit askmen.com.

3. Prima victima a Razboiului Rece este considerata a fi pastorul baptist John Morrison Birch. Plecat in Orient pentru misionarism religios, el este recrutat de serviciile secrete americane si moare, in 1945, impuscat de comunistii chinezi.

4. Regimul sovietic a fost dinamitat de revolutia informatica, scapata de sub controlul propagandei. Profesorul Karen Dawisha, specialista in studii sovietice, citeaza vorbele din anii ’80 ale unui specialist ceh in microcomputere: „In curind, copiii nostri vor vedea ca Vestul reprezinta virful tehnologiei, dupa care vor incerca sa ne schimbe si pe noi".

5. In 1972, presedintele Nixon incheie cu statul chinez o „alianta tactica" de care avea nevoie in razboiul din Vietnam. „Aceasta alianta instabila este considerata ca fiind momentul crucial care a declansat sfirsitul Razboiului Civil", spune Bonander, desi, cu trei ani inainte, rapoartele CIA indicasera faptul ca nu este posibila nici o alianta cu statul chinez comunist.

Razboiul Rece se vede si la cinema. Mai multe, pe www.cotidianul.ro/select