Gaza e de multa vreme o citadela asediata si ermetic inchisa. Doar printr-o singura poarta, sever controlata de armata si serviciile speciale israeliene, trec convoaiele cu marfuri, alimente si medicamente, care ii aprovizioneaza pe cei 1,5 milioane
Gaza e de multa vreme o citadela asediata si ermetic inchisa. Doar printr-o singura poarta, sever controlata de armata si serviciile speciale israeliene, trec convoaiele cu marfuri, alimente si medicamente, care ii aprovizioneaza pe cei 1,5 milioane de locuitori din Gaza. Actiunile extremistilor palestinieni, care bombardeaza zilnic cu rachete "Qassam" asezarile din sudul Israelului, si represaliile armatei israeliene au transformat Gaza intr-un infern. Care s-a accentuat dupa ce autoritatile israeliene au decis sa inaspreasca represaliile, iar curentul electric si aprovizionarea cu combustibil au fost partial taiate. Organizatia fundamentalista Hamas, care guverneaza in Gaza, a stiut sa exploateze situatia, si mass-media internationale au avut la dispozitie fotografii miscatoare cu "copii infometati" care asalteaza brutariile si spitalele ramase in intuneric. Imensul zid care desparte localitatea Rafiah intre Egipt si Gaza a fost aruncat in aer si, valuri-valuri, locuitorii din Gaza au invadat locurile de dincolo de granita. Granicerii egipteni au incercat mai intai sa stavileasca acest exod, au tras in plin, 70 de palestinieni au fost loviti de gloante, dar in urma unui ordin venit de sus, de la Cairo, armata egipteana a incetat focul. Palestinienii au golit toate pravaliile din Rafiah si El Arish, cumparand tot ce era de vanzare, dar mai ales alimente si petrol. Presedintele egiptean Hosni Mubarak va mai lasa, probabil, cateva zile granita deschisa, apoi va apela iarasi la forta. La Ierusalim exista suspiciuni cu privire la intentia Egiptului de a reconstrui zidul de la Rafiah inaltat de israelieni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.