Actualizare: 13.20

"4, 3, 2" a obtinut o nominalizare la Premiile César la categoria Cel mai bun film strain, potrivit ecranlarge.com. Lungmetrajul lui Mungiu va concura cu "The Edge of Heaven" de Fatih Akin, cu cistigatorul Oscarului pentru film strain de anul trecut, "Viata celorlalti", cu "We Own the Night" de James Gray, si cu "Eastern Promises" de David Cronenberg. Cistigatorii acestor distinctii vor fi anuntati in cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri, 22 februarie.

Pentru prima data, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc este prezenta cu un stand la European Film Market din cadrul Berlinalei, iar Mungiu participa cu un draft de scenariu.

Berlinala, care incepe pe 7 februarie, are parte de o prezentaromaneasca solida. Foto: Reuters Prezenta romaneasca de la Berlinala, ce va avea loc in perioada 7-17 februarie 2008, nu se limiteaza la scurtmetrajele „Tirziu" in regia lui Paul Negoescu si „O zi buna de plaja" in regia lui Bogdan Mustata. Anamaria Marinca reprezinta Romania in cadrul Shooting Stars, o suita de evenimente dedicate promovarii tinerilor actori. O participare cu atit mai importanta cu cit, in acest an, Shooting Stars a redus numarul de interpreti selectati de la 22 la numai noua. In ceea ce priveste Berlinale Co-production Market, in sectiunea Express Berlin - Rotterdam a fost selectionat „Aurora" (Mandragora Film) - un treatment de Cristi Puiu, o poveste despre crima, dupa cum il defineste regizorul, care promite ca scenariul va fi gata in curind. Proiectul „Outskirts" (Saga Film), un draft de scenariu de Ioana Uricaru si Cristian Mungiu (un proiect mai vechi al autorului „4, 3, 2"), figureaza in sectiunea oficiala a Berlinale Co-production Market. Mai mult, producatoarea Ada Solomon este membru in juriul competitiei de filme de scurtmetraj de la Berlinala.

In plus, Festivalul International de Film de la Berlin gazduieste in premiera, in cadrul Pietei de Film de la Berlin, un stand romanesc. Acesta este pus la punct de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), o organizatie non-profit creata in 2002, cu ocazia Festivalului International de Film Transilvania. Standul detine si un catalog cu toate filmele autohtone care au avut premiera in perioada 2005-2007 si premierele anuntate pentru 2008, dar si brosuri de prezentare a locatiilor de filmare, a producatorilor romani etc. „Cind ne-am apucat de actiunile de promovare a filmului romanesc in strainatate, am vrut sa incepem cu Berlinul. Acolo e foarte greu sa obtii un stand in market, pe cind la Cannes avem deja de doi ani. Exista o diferenta intre cele doua piete de film: unul fiind vara, e loc destul de pavilioane pe plaja si nu au o limita de spatiu. Berlinala are loc iarna, iar marketul este intr-o cladire mare, in care s-a mutat de doi ani, exista o limita de spatiu. Concurenta pentru un stand e foarte mare, existind si cele nationale, dar si acelea, mai numeroase, ale agentilor de vinzari, unde isi fac distribuitorii - de la Miramax la cei europeni - «shoppingul» pentru prima jumatate de an", explica directorul adjunct al APFR, Mihai Gligor, motivul pentru care Romania n-a avut stand berlinez pina acum. Cel actual este organizat de APFR in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Roman de la Berlin.

„Pentru mine, un stand romanesc la market-ul de la Berlinala inseamna «o casa», «un birou» unde ma pot intilni cu distribuitorii care, in cazuri speciale, se ocupa si de coproductii. Dar cel mai mult ii astept pe producatori. Va fi mult mai bine sa pot discuta preluarea unor drepturi pentru pelicule la un stand in loc s-o fac pe holurile hotelurilor", considera Stefan Bradea, directorul Transilvania Film. Reprezentantul Independenta Film, Benjamin Ribout, considera ca un astfel de stand mareste concurenta dintre distribuitorii romani si amplifica vizibilitatea Romaniei.