IN MEMORIA LUI VLADUT
E un baietel din comuna Racova (Bacau), care sufera de autism sever. La 4 ani, baietii inventeaza povesti cu Scooby Doo si colectioneaza figurine cu Shrek. Cum e viata lui Eusebiu? Actele medicale sunt crampeie din jurnalul sau. Martie 2006, bilet de iesire din spital: "In cabinet, copilul se afla intr-o continua miscare (fara finalitate), alegandu-se obiecte, jucarii nu este capabil sa le foloseasca in mod adecvat. Cand vrea ceva anume se foloseste de mana mamei. Absenta deprinderilor de viata zilnica. Limbaj absent (nu pronunta decat 'mama>>, 'baba>>)".

A fost diagnosticat cu "autism sever infantil". Un sindrom ale carui cauze nu se cunosc inca. Eusebiu "manifesta sensibilitate la plansul copiilor, indepartandu-se de acestia, tipand foarte tare" (din evaluarea psihologica initiala facuta la Complexul de Servicii "Sfanta Margareta", septembrie 2006). "Nu raspunde cu zambet la atentia acordata de adult (atunci cand i se acorda incepe sa tipe mai tare); programul de toaleta nu este insusit (foloseste scutec); isi sterge nasul cu maneca sau cu mana (refuza servetelul); are stereotipii - flutura mainile si topaie; rar se leagana de pe un picior pe altul; in momente de frustrare cauta afectiunea adultului, se lipeste cu spatele de pieptul acestuia; incearca sa fie in centrul atentiei (atunci cand nu i se acorda atentie plange foarte tare sau intrerupe jocul altor persoane, luandu-le de mana); prezinta atractie pentru produse cosmetice, manipuleaza obiectele care-l atrag (pliculetele de sampon) in mod stereotip."

Aceasta este copilaria lui. Am scris despre Eusebiu in iulie 2007. Intre timp, cu ajutorul donatiilor facute de dumneavoastra, baietelul a fost inscris la cursurile de recuperare ale Fundatiei "Scoala lui Cristi", din Barlad. "A facut progrese foarte mari. E alt copil", povesteste, cu bucurie in glas, mama sa. Apoi, femeia se intristeaza. "Banii care au fost donati sunt pe terminate. Iar terapia trebuie continuata. Ar fi pacat, cand vad ca miracolul exista, sa ne oprim aici, doar pentru ca suntem prea saraci ca sa putem spera..."

Cei care vor sa-l ajute pe Eusebiu sa continue programul de terapie inceput pot face donatii in contul deschis la Banca Transilvania, sucursala Buhusi, judetul Bacau, pe numele Bejan Petruta:
Cont (RON): R047BTRL00401201G57811XX.
Mai multe informatii puteti obtine de la mama lui Eusebiu, Bejan Petruta (0729.921.972).