Ministrul Melescanu a trimis la DNA avizele prezidentiale de urmarire penala a celor opt (fosti) ministri. Cu precizarea ca isi declina orice responsabilitate in cauza manipularii dosarelor. Responsabilitatea ii revine integral presedintelui Bases
Ministrul Melescanu a trimis la DNA avizele prezidentiale de urmarire penala a celor opt (fosti) ministri. Cu precizarea ca isi declina orice responsabilitate in cauza manipularii dosarelor. Responsabilitatea ii revine integral presedintelui Basescu. Bine ar fi fost ca domnul Melescanu sa fi procedat din start la trimiterea catre DNA a hartiilor de la Cotroceni, cu precizarea ca are loc un viciu de procedura de care nu e responsabil. Sau macar sa fi returnat hartiile numai o data. Guvernul ar fi fost cel care semnala un abuz prezidential, in loc sa-i dea presedintelui ocazia sa-l acuze pe ministrul interimar al Justitiei de abuz in serviciu. Si liberalii ar fi evitat sa dea impresia ca ar vrea sa obstructioneze Justitia. Ceva din aceasta impresie a ramas, data fiind amanarea trimiterii documentatiei la DNA. Nu au importanta motivele amanarii. Jocul este de imagine. Mai ales in sezon electoral. Si la imagine, presedintele Basescu a punctat.
Imaginea e cam asa. Cavalerul dreptatii de la Cotroceni a trimis dosarele de urmarire penala a demnitarilor catre DNA, iar ministrul liberal al Justitiei le-a intors din drum. Presedintele dreptatii nu s-a lasat, l-a avertizat, chiar l-a injurat pe ministru, l-a amenintat ca-i face si lui dosar penal, iar ministrul a cedat. Perceptia publica poate fi manipulata in acest sens, prin propaganda prezidentiala. Foarte eficienta, mai ales datorita contributiei adversarilor. Liberalilor le lipseste strategia politica si de imagine. Fara de care sunt pierduti politic si electoral. Au inceput anul cu o lentoare penibila pentru un partid dinamic prin definitie. Nu par constienti in ce fel de razboi sunt antrenati. Nu par pregatiti pentru razboiul cu un sistem anti-sistem.
Presedintele Basescu are in spate un sistem anti-sistem constitutional, o armata din umbra, serviciile fara de care iesirile lui ar ramane simpla mascarada. Serviciile, insa, nu-l sustin integral. Ci se folosesc de el, ca sa-si promoveze agenda. Orice serviciu inteligent are in vedere alternativa. Si uneori chiar o forteaza. Statele defective de claritate constitutionala sunt lesne guvernate de servicii. De fapt, in orice gen de stat serviciile au asemenea tentatii. Dar in statele axate pe un sistem constitutional de drept - simplu, clar, coerent si functional, serviciile de informatii se ocupa cu securitatea statului, nu cu politia politica.
In statele guvernate de servicii, drepturile omului sunt incalcate. Cetateanul este considerat subordonat statului si mentalitatea este aceea ca statul poate dispune de cetatean. Serviciile exercita, de fapt, puterea din umbra. In detrimentul statului de drept. Acesta este pericolul major al prezidentiatului Basescu. Cand serviciile ii fac servicii unui presedinte, presedintele devine prizonier al serviciilor. Si dependent. Ministeriatul Macovei a legiferat politizarea Justitiei, pe care Guvernul Tariceanu I a girat-o iresponsabil, prin angajarea raspunderii. Iar acum liberalii suporta consecintele.
Presedintele jucator se joaca pe masa cu dosare penale. Ale adversarilor politici. Fabricate securistic. Este ceea ce Teodor Melescanu ar fi trebuit sa comunice simplu si direct, in loc sa joace sceneta corectitudinii juridice. Sa fi trimis imediat documentatia, chiar daca nu era intemeiata, cu precizarea ca solicita maxima operativitate a urmaririi penale, cazul contrar dovedind ca totul nu este decat o manevra electorala. Executata de DNA, jucaria presedintelui Basescu. Jocul electoral e dur. Cine nu stie sa-l joace pierde. Chiar daca are dreptate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.