PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei
E impulsiv. In tot ce face. Reactioneaza sub presiunea secundei. Apoi, nu mai da inapoi, chiar daca se intampla sa simta ca greseste. Acum, pentru Cristian Cioaca, u

PORTRET - Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei
E impulsiv. In tot ce face. Reactioneaza sub presiunea secundei. Apoi, nu mai da inapoi, chiar daca se intampla sa simta ca greseste. Acum, pentru Cristian Cioaca, universul e rupt in doua: el si restul lumii. Nu are incredere in nimeni si, dintre toti amicii lui, prea putini i-au ramas loiali neconditionat.

Iti poti imagina ca un om acuzat de "omor calificat cu sectionarea cadavrului", care traieste sub amenintarea ca-si va petrece cel putin urmatorul deceniu in puscarie, e preocupat de cantitatea de nicotina a tigarilor pe care le fumeaza? Iti poti imagina chipul unui om de pe care cade brusc lumina zambetului, pentru a lasa in urma crispata masca a disperarii?

METODE DE ANCHETA. In afara de presiunea vizibila, de antepronuntarea publica, de incercarile de manipulare a presei si de mediatizare a probelor din dosar, ancheta la care a fost supus din septembrie si pana acum a avut aspecte nebanuite.

Au incercat sa-l izoleze. Face parte din joc. La un moment dat, in timpul unei audieri, unui bun prieten i-au sugerat ca sotia lui si el ar avea relatii mai mult decat apropiate. Fara efect. "A fost o incercare", cum ar spune militienii, "face parte din ancheta". A primit telefoane anonime de la posturi publice din Bucuresti (n.r. - am verificat ulterior numerele la informatii), iar o voce necunoscuta ii spunea "Kiki, fa-ti bagajele". Si asta face parte din ancheta. Cei din politie au incercat sa-l determine sa-si dea demisia, pe principiul "ori ii spui procurorului ce trebuie, ori nu mai ai ce cauta aici". Face parte din... Ancheta?

A avut filaj, la inceputul anchetei, chiar si atunci cand se instituise masura obligarii de a nu parasi tara, si dupa 21 decembrie, cand masura expirase si nu fusese reinnoita de procurorul Iacob. Filajul era vizibil. Ostentativ. Nu aveau numai misiunea de a-l urmari, ci si de a-l duce la limita cu nervii. Comisarul-sef Vasile Viorel, partenerul procurorului Marius Iacob in investigarea acestui caz, imi spunea "cei care zice ca-l urmaresc... Stiti, nu sunt de la noi. Sunt altii". "Paparazzi?" A inceput sa rada. Si marmota invelea ciocolata... In timp, Cristian Cioaca s-a obisnuit si cu filajul. Isi anunta dinainte traseul, in diversele convorbiri telefonice pe care le avea, "sa nu se mai chinuie baietii". Face parte din joc. Totul e un joc cu reguli schimbatoare, in care trisorii au, fiecare, cate o miza.

INTAMPLAREA CU I.C. Daca nu as fi fost martora la un episod, as fi crezut ca povestea e mai degraba inventata. "In camera unde a fost prima audiere de la Parchet erau mai multi oameni. Imi puneau intrebari, notau. Unul dintre ei statea deoparte, pe un scaun, si asculta atent tot ce spun. Nu a pus nici o intrebare, nu a avut nici o interventie, statea si privea." "Te scana." Zambeste aprobator si continua. "Peste cateva zile, suna telefonul alor mei, la tara. Era un ofiter de politie de la minister, care i-a spus tatalui meu ca ma roaga sa-l sun pe un numar de mobil, ca el ma poate ajuta." L-a sunat, s-au intalnit. Era martorul tacut din timpul audierii. "Mi-a zis ca-l cheama I.C. (ii vom proteja identitatea), ca stie prin ce trec si ca exista metode prin care pot sa ies din necazul asta; mi-a zis sa caut pe internet 'infoenergetica - stiinta in slujba vietii>>. E un film, ceva de genul asta."

SFANTA TREIME. Cristian Cioaca e inamicul Google. Nu stie nici macar cum arata adresa unei pagini web, credea ca titulatura de mai sus e chiar numele site-ului. Am dat search si am ajuns, intr-adevar, la un film. In genericul de final, pe lista colaboratorilor, apare, surpriza, si I.C. Dar si "multumim Sfintei Treimi pentru ajutorul acordat in realizarea acestui film". Wow, astia au relatii sus-puse! Documentarul este despre radiestezie, masurarea campului energetic cu ajutorul unei anse (un fel de agrafa tinuta intre doua degete si plimbata de-a lungul corpului uman), despre cei vindecati de cancer si despre alte tamaduiri miraculoase. Ce legatura avea asta cu Cioaca? Ii masurase campul energetic in timp ce era audiat de Iacob? Am verificat si in baza de date a Ministerului de Interne si I.C. era, intr-adevar, ofiter la "Centrul de Monitorizare a Situatiei Operative". Foloseste Politia Romana procedee din "Dosarele X"? Mai, sa fie!

FORTA GANDULUI. Intr-una din zilele de la sfarsitul lui noiembrie, I.C. l-a sunat pe mobil. De mai multe ori. I-a raspuns, intr-un tarziu, pentru ca eram curioasa sa aud ce zice. Si a inceput: "M-am gandit la tine, Cristi. Ai batalii grele de dat, dragul meu. Dar gandeste-te la Cel de Sus si la Fecioara Maria si ei te vor ajuta. Fa ce iti spune sufletul. Invinge-ti frica, Cristi! Lupta cu tine, e cea mai grea batalie pe care trebuie sa o dai" si altele, in acelasi registru pios-mobilizator. I-a spus si ca s-a mutat cu serviciul undeva la SPP (ce ironica si stranie coincidenta), dar l-a asigurat ca va fi alaturi de el ori de cate ori va avea nevoie. Finalul monologului - pentru ca Cioaca abia daca articula vreo silaba - m-a bulversat total: "Gandeste-te la mine si eu voi sti asta imediat. S-am sa te caut". Credeti ca avea puteri telepatice acest personaj? Ca apeleaza anchetatorii romani la astfel de metode in investigatiile lor "specifice"? Si, apropo, daca cititi asta, la ce credeti ca ma gandesc eu acum, domnule I.C.?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.