120 de soferi din Buzau sustin ca vor da statul in judecataIn urma concluziei prezentate la Bruxelles de catre reprezentantii Guvernului roman privind taxa de prima inmatriculare, Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul oficial o ordonanta de urg
120 de soferi din Buzau sustin ca vor da statul in judecataIn urma concluziei prezentate la Bruxelles de catre reprezentantii Guvernului roman privind taxa de prima inmatriculare, Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul oficial o ordonanta de urgenta in care sunt prezentate modificarile aferente.
Conform acesteia, taxa se plateste de catre persoana fizica sau juridica in numele careia s-a depus cererea de inmatriculare a autovehiculului, denumite in continuare contribuabili.
Metoda prin care se va calcula aceasta taxa este insa diferita. De asemenea, taxa pe care soferii o vor achita va fi depusa direct la bugetul Fondului pentru mediu, in lei, prin unitatile Trezoreriei Statului. Potrivit ordonantei, atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este ulterior exportat in afara teritoriului comunitar sau este transferat si inmatriculat pe teritoriul unui alt stat membru, valoarea reziduala a taxei va fi restituita.
Totodata, suma ce reprezinta taxa auto poate fi contestata atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze un autovehicul rulat poate face dovada ca autovehiculul sau s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata de grila fixa prevazuta in anexa.
Evaluarea nivelului de depreciere se va face pe baza elementelor avute in vedere la stabilirea cotei de reducere.
In caz de contestare, caracteristicile autovehiculului rulat se stabilesc, la cererea contribuabilului, prin expertiza tehnica efectuata contra cost de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, pe baza procedurii prevazute de Normele Metodologice.
De asemenea, tariful privind efectuarea expertizei tehnice se stabileste tot de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” in functie de operatiunile aferente expertizei si nu poate depasi costul acestora.
Potrivit legii, persoanele nemultumite de raspunsul primit la contestatie se pot adresa instantelor de judecata competente. In cazuri bine intemeiate, statul poate solicita efectuarea unei contraexpertize.Au platit pana la 18 mii de lei...In ultimele zile, la filiala ACR din Buzau au fost primite peste 120 de cereri pentru restituirea taxei auto de prima inmatriculare.
Potrivit directorului ACR Buzau, Mariana Giugula, zilnic la sediul institutiei se prezinta soferi care considera "ca au fost mintiti si furati" si cer sa li se inapoieze banii. Majoritatea acestora sustin ca sumele achitate in 2007 pentru taxa auto de prima inmatriculare ajung pana la 18 mii de lei, fapt pentru care ameninta ca vor cere sprijin juridic pentru a actiona statul in Justitie. Cei mai multi sunt de parere ca taxa de prima inmatriculare este ilegala si vor sa dea statul in judecata in speranta ca li se va da dreptate.
Acestia nu sunt singurii care s-au gandit sa recurga la judecatori pentru a-si primii bani inapoi, mai mult, au existat cazuri in care doi cotizanti din tara la taxa de prima inmatriculare au castigat un proces intentat Ministerului de Finante.ACR vine in sprijinul acestora...Pentru a veni in sprijinul automobilistilor, filiala locala a ACR a organizat o campanie de consiliere juridica a soferilor nemultumiti. Totodata, reprezentantii ACR intentioneaza sa intreprinda o actiune comuna in instanta impotriva statului, pentru returnarea taxei de prima inmatriculare. "In Buzau, sunt soferi care au platit si 180 de milioane pentru a-si inmatricula masinile. Oamenii ne suna permanent, ne intreaba cum isi pot recupera banii, considerand ca au fost furati si mintiti. Sa speram ca ii vom putea ajuta si, cu aceasta ocazie, Guvernul si Ministerul de Finante ne vor spune si cati bani s-au strans din aceasta taxa si unde s-au dus acestia", a declarat ieri Mariana Giugula.
In cursul zilei de ieri, reprezentantii mai multor filiale ACR din tara s-au intalnit la Bucuresti pentru a stabili un termen-limita pana la care soferii nemultumiti de taxa de prima inmatriculare pot depune dosarele pentru returnarea sumelor.
Urmatorul pas va fi, cel mai probabil, actionarea in Justitie a Ministerului de Finante, pentru recuperarea banilor achitati de soferi la inmatricularea masinilor.Taxa auto se va calcula dupa formula urmatoare:A x B x (100-C) / 100 A = cilindree (capacitatea cilindrica);
B = taxa specifica pe cilindree (difera in functie de caz)
C = cota de reducere a taxei


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.