Magistratii Judecatoriei sectorului 4 si-au motivat decizia prin care l-au condamnat pe Iosif Puwak, sotul lui Hildegard Puwak, fost ministru al integrarii, la doi ani si sase luni de inchisoare pentru deturnare de fonduri europene, prin faptul ca inculpatul „a conceput si realizat un proiect de mobilitati pur formal, pe care nu a avut niciodata intentia de a-l desfasura intr-o maniera adecvata si corespunzatoare obiectivelor programului 'Leonardo da Vinci>>, respectiv formarea profesionala pe piata comunitara“. Magistratii afirma ca scopul proiectului a fost unul contrar, si anume obtinerea „unui castig personal pentru inculpat si verisoara sa, Alida Stalek.

Instanta Judecatoriei sectorului 4 a retinut in motivarea deciziei de condamnare ca infractiunea savarsita de Iosif Mihai Puwak „prezina o gravitate ridicata, rezultata din modalitatea si mijloacele de comitere a faptelor“, iar singurul motiv pentru care magistratii nu i-au dat pedeapsa maxima prevazuta de articolul de lege care reglementeaza acest gen de infractiuni, care este de doua ori mai mare decat pedeapsa la care a fost condamnat, este pentru ca sotul lui Hildegard Puwak nu avea antecedente penale. „Chiar daca prin raportare la gravitatea sporita a infractiunii savarsite s-ar impune aplicarea unei pedepse orientate spre maximul special al pedepsei, de 5 ani inchisoare, instanta va avea in vedere circumstantele personale ale inculpatului Iosif Mihai Puwak, care nu este cunoscut cu antecedente penale, imprejurare care va fi valorificata in sensul aplicarii unei pedepse privative de libertate orientate spre mediul limitelor prevazute de lege“ au precizat magistratii in motivarea deciziei de condamnare.

Stagiarii au vizitat Germania, fara a lua parte la vreun curs de perfectionare
Iosif Mihai Puwak a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri europene. Procurorii l-au acuzat ca a incheiat cu Centrul National pentru Programul de Formare Profesionala „Leonardo da Vinci“ (CNPFP „Leonardo da Vinci“) un contract avand ca obiect obtinerea unei finantari nerambursabile in cuantum de peste 40.000 de euro, din fonduri europene, pentru un proiect intitulat pregatirea tinerilor muncitori in domeniul constructiilor de locuinte, respectiv in dezvoltarea noilor tehnologii pentru instalatii sanitare si de incalzire“, iar ulterior incheierii contractului a schimbat destinatia avansului de 23.900 de euro, precum si a transei intermediare de 8.040 de euro. Potrivit anchetatorilor, aceste sume au fost folosite pentru plata unor cheltuieli in interes personal. Conform obiectivelor proiectului, cei 15 muncitori urmau sa plece in Germania pentru a participa la un stagiu de pregatire profesionala in domeniul instalatiilor sanitare si de incalzire. Pe parcursul celor 8 saptamani, muncitorii trebuiau sa asiste la un curs de pregatire lingvistica si sa fie instruiti in domeniul instalatiilor sanitare si de incalzire de catre specialisti din Germania. Asa cum au retinut si magistratii Judecatoriei sectorului 4 in motivarea deciziei de condamnare, cei 15 muncitori au efectuat „un sejur turistic“ in Germania, nu la o instruire profesionala.