O frauda de proportii zguduie din temelii una din cele mai mari banci din Franta si din lume, Societe Generale (SocGen), banca-mama a BRD Groupe Societe Generale din Romånia. Creierul actiunii - un tånar angajat al bancii - a reusit sa „piarda“ exorbitanta suma de 4,9 miliarde de euro, in operatiuni de brokeraj

Una din cele mai mari fraude comise vreodata in domeniul financiar-bancar a fost descoperita in urma cu cateva zile la Paris, la Divizia de brokeraj a bancii Societe Generale. Scandalul a izbucnit abia ieri, dupa ce banca a venit cu detalii. Protagonistul fraudei interne de 4,9 miliarde de euro este un tanar de 30 de ani, trader al SocGen, ce isi desfasura activitatea la Paris. Cum a fost posbila „pierderea“ unei asemenea sume? „Angajatul a profitat de cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control pentru a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive“, au explicat angajatii bancii, citati de NewsIn. Oficialii SocGen nu cred ca tanarul ar fi obtinut profit personal din aceasta operatiune ilicita. Traderul si-a recunoscut vina si, cat de c urand, va parasi si banca in care lucra din 2002, pentru un salariu anual mai mic de 100.000 de euro. Si persoanele responsabile de supravegherea lui vor fi demise. Efectele s-au resimtit pana la varful institutiei. Presedintele bancii, Daniel Buton, si directorul executiv, Philippe Citerne, au decis sa renunte la primele pentru anul 2007, dar si la salariul lor pana la data de 30 iunie.

Actiunile lor nu vor reusi insa sa compenseze pierderile suferite de SocGen, estimate la 7 miliarde de euro, inclusiv frauda. De acoperirea pagubei se vor ocupa marile banci de investitii JP Morgan si Morgan Stanley. Acestea s-au angajat ferm sa subscrie la majorarea de capital, de 5,5 miliarde euro, a Societe Generale, acoperind astfel intreaga paguba produsa de trader. Un alt actionar important al SocGen, compania franceza de asigurari Groupama, s-a angajat, de asemenea, sa subscrie in cadrul majorarii de capital, la nivelul detinerii actuale de 3,5% din actiunile SocGen.