Apropiata ratificare a Tratatului de extradare si a Protocolului la Tratatul privind asistenta judiciara reciproca in materie penala incheiate de SUA cu Romånia in septembrie 2007 este un balon de oxigen pentru deslusirea adevarului in cazul r
Apropiata ratificare a Tratatului de extradare si a Protocolului la Tratatul privind asistenta judiciara reciproca in materie penala incheiate de SUA cu Romånia in septembrie 2007 este un balon de oxigen pentru deslusirea adevarului in cazul rapirii jurnalistilor romåni in Irak prin posibilitatea solicitarii extradarii, a cetateanului american Mohammad Munaf. Acesta se afla, actualmente, arestat la Baza americana Camp Crooper din Irak. Tratatul de extradare, bazat pe o viziune moderna, a fost inaintat de catre presedintele George W. Bush Senatului american, stirea fiind cuprinsa intr-un comunicat al Casei Albe. Totodata au fost transmise si rapoartele intocmite de Departamentul de Stat privind cele doua documente semnate la Bucuresti la data de 10 septembrie 2007. Tratatul elimina una dintre deficientele majore ale conventiei in vigoare, mai precis acordarea extradarii in baza unei liste limitative de infractiuni. Noul tratat prevede extradarea pentru orice fapta care intruneste conditiile privind durata minima a pedepsei de cel putin un an, precum si extradarea pentru infractiuni comise in afara teritoriului statului solicitant. De asemenea, va fi eliminat formalismul excesiv impus de conventia in vigoare, care dateaza din 1936.

Specialistii in drept international ne-au explicat ca, prin ratificarea acestui nou tratat, Romania are deschisa calea legala de a solicita Departamentului de Justitie al SUA extradarea lui Mohammad Munaf. In privinta lui Munaf, se stie ca acesta a solicitat Curtii Supreme a S.U.A. sa nu fie extradat irakienilor, pentru ca statul irakian l-a condamnat la moarte. In virtutea noului tratat, Ministerul Justitiei din Romania nu va mai putea invoca lipsa unui cadru legal pentru a solicita Departamentului de Justitie al Statelor Unite extradarea lui Munaf. Daca Munaf va putea fi adus in Romania, prin acest demers, atunci ar fi descalcite multe din enigmele rapirii celor trei jurnalisti, rapire in cadrul careia, pana la eliberarea ostaticilor, a fost si el reperat drept victima. Curtea de Apel e singura care nu s-a grabit sa incheie judecarea cauzei Munaf, iar acest nou tratat ofera posibilitatea realizarii cererii de extradare a inculpatului aflat in Irak, care are cetatenie americana.

Munaf e judecat atåt in Romånia, cåt si in strainatate pentru terorism
Mohammad Munaf este judecat, in lipsa, pentru fapte de terorism alaturi de Omar Hayssam, fiind acuzat ca ar fi pus la cale impreuna cu acesta rapirea in Irak a jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.