Rompetrol este in continuare interesata de privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, iar proiectul de construire a oleoductului Constanta - Trieste este viabil doar in conditiile in care aceasta companie este privatizata, a declarat ieri, pen
Rompetrol este in continuare interesata de privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, iar proiectul de construire a oleoductului Constanta - Trieste este viabil doar in conditiile in care aceasta companie este privatizata, a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. "Suntem in continuare interesati de privatizarea NIS, dar deocamdata procesul este stopat", a afirmat Dinu Patriciu. El a mentionat ca Romania ar putea fi un pod intre Est si Vest si ar trebui sa valorifice acest avantaj. "Cu ceva timp in urma am declarat ca proiectul gazoductului Nabucco este o utopie, pentru ca stiam ca exista proiectul concurent South Stream si am sperat ca va fi urgentata alternativa din care Romania ar fi avut de castigat", a spus Patriciu. The Rompetrol Group NV (TRG) a anuntat in urma cu un an ca a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care isi exprima intentia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS).
Serbia a incredintat marti Rusiei un rol major in economia sa, aproband un acord cu Gazprom "pentru cooperarea in domeniul industriei petrolului si gazului", potrivit unui comunicat al Guvernului sarb, citat de AFP. Acordul va permite semnarea contractelor pentru construirea unei conducte de gaz care sa treaca prin sudul Serbiei si a unui depozit de gaz subteran la Banatski dvor (nord), dar si "vanzarea si dezvoltarea companiei petroliere sarbe NIS", se preciza in comunicat. In decembrie, Gazprom a oferit 400 mil. de euro pentru pachetul de 51% din actiunile NIS, singura companie petroliera publica din Serbia, angajandu-se in acelasi timp sa investeasca 500 mil. euro. Gazprom promisese deja ca va coopta Serbia in proiectul South Stream, care va transporta gaz rusesc spre Europa Centrala si de Sud pe sub Marea Neagra. Un acord pentru trecerea conductei South Stream prin Bulgaria a fost semnat vineri la Sofia, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin. "Rompetrol anticipeaza ca va castiga licitatia pentru privatizarea companiei petroliere (NIS), mizand pe similitudinile dintre cele doua societati si pe un pret foarte bun pe care il va oferi", declara in ianuarie 2007 agentiei NewsIn Dinu Patriciu. Acesta a mai spus ca intre cele doua companii exista niste sinergii care ne califica sa achizitionam noi societatea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.