Conationalii sint dispusi sa faca cinste cu bere la peste zece persoane.

Aproximativ noua din zece romani ar face cinste cu o sticla de bere unui prieten, fara sa se astepte sa primeasca una in schimb, se arata intr-un studiu realizat de compania de marketing si consultanta Added Value, la cererea producatorului SABMiller. Romania se plaseaza astfel pe primul loc in topul celor mai darnici europeni atunci cind este vorba de bere. Fruntasi sintem si daca luam in calcul numarul persoanelor pentru care un european ar face cinste. Mai precis, un roman ar oferi o bere gratis la peste zece persoane, fiind urmat in clasament de belgian, de olandez si de spaniol. Dintre toate nationalitatile, suedezii sint cel mai putin dispusi sa faca cinste. „Rezultatele acestui studiu ilustreaza faptul ca fiecare natiune europeana se bucura de propria cultura a berii si de propriile reguli sociale. Berea a fost popularizata in Europa cu mii de ani in urma si este extrem de incurajator sa vezi ca ramine in inimile atitor culturi, aducind toate ingredientele esentiale pentru relaxare si petrecere, indiferent de tara in care te afli", a declarat Alan Clark, managing director SABMiller Europe.

In timp ce la noi a face cinste este o obisnuinta, la ceilalti europeni fie se plateste „frateste", fie prietenii platesc exact cit consuma. Spre exemplu, cei mai „corecti" bautori de bere sint cehii, 97% dintre ei platind doar propria consumatie. In schimb, 82% dintre olandezi si 77% dintre belgieni isi impart in mod egal cheltuiala. Diferente culturale exista si in ceea ce priveste modalitatea de plata. Francezii obisnuiesc sa plateasca chelnerului dupa fiecare „rind" de beri comandate, in timp ce romanii (84%), germanii (81%) si cehii (90%) prefera mai degraba sa achite la sfirsit.

In ceea ce priveste ocaziile de consum, majoritatea romanilor (94%) prefera sa bea berea acasa, la mesele cu familia, 61% la cinele de la restaurant, 54% dintre acestia beau bere la nunta, in timp ce numai 23% consuma bere la intilnirile de afaceri. Studiul „Added Value" a fost realizat prin intervievarea online a peste 7.500 de persoane din 15 tari europene.

Consumul anual de bere din Romania este estimat de catre patronatul de profil la aproximativ 100 de litri pe cap de locuitor. In 2007, romanii au consumat 20,6 milioane de hectolitri de bere, cu peste 16% fata de nivelul din 2006.