Regizoarea si autoarea de teatru Kovacs Ildiko, al carei nume este legat de teatrul de papusi din Romania, a decedat miercuri, la Cluj, la varsta de 81 de ani, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Kovacs Ildiko s-a nascut la Sfantu Gheorghe, pe 5 decembrie 1927.
Numele regizoarei este legat de istoria teatrului de papusi din Romania si, in special, de Teatrul de papusi Puck din Cluj. Si-a inceput activitatea de papusar la Cluj. A fost un regizor recunoscut, fiind invitata pentru a monta spectacole atat in tara, cat si in Ungaria.
Kovacs Ildiko se numara si printre laureatii premiului Excelenta in Animatia Romaneasca, instituit in anul 2000 de sectia romana a Organizatiei mondiale a marionetistilor, UNIMA, si de Teatrul Tandarica. Alte spectacole montate de Kovacs Ildiko sunt "Mica Sirena", "Ubu rege" si "Ubu inlantuit", "Tip si Top", "Povesti cu animale", "Printesa adormita". Regizoarea a fost decorata de presedintele Traian Basescu cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Cavaler, categoria D, "Arta spectacolului", la 5 decembrie 2007.