Proiectul "Cea mai fericita fata din lume", primul lungmetraj realizat de Radu Jude, a fost desemnat castigator la Sundance/NHK International Film, primind o finantare de 10.000 de dolari, potrviti site-ului www.cinematical.com. Proiectul de lungme
Proiectul "Cea mai fericita fata din lume", primul lungmetraj realizat de Radu Jude, a fost desemnat castigator la Sundance/NHK International Film, primind o finantare de 10.000 de dolari, potrviti site-ului www.cinematical.com. Proiectul de lungmetraj de fictiune "Cea mai fericita fata din lume" al lui Radu Jude a fost desemnat castigator alaturi de proiectele regizorilor Alejandro Fernandez Almendras din Chile, pentru "Huacho", Braden King, SUA, pentru "Here" si Aiko Nagatsu, din Japonia, pentru "Apoptosis".
Cei patru castigatori ai competitiei vor primi suma de 10.000 de dolari, iar proiectele lor, odata finalizate, vor fi achizitionate pentru distributie in Japonia de NHK (Japan Broadcasting Corporation). Proiectul de lungmetraj de fictiune "Cea mai fericita fata din lume", in regia lui Radu Jude, a obtinut, in octombrie anul trecut, o finantare de 20.000 euro prin Programul MEDIA 2007. De asemenea, proiectul a primit o finantare in valoare de un milion de lei la prima sesiune a concursului Centrului National al Cinematografiei din 2007. Radu Jude s-a nascut in Bucuresti, in 1977. A lucrat ca asistent de regie la filmul "Amen" de Costa Gavras si la "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu. Scurtmetrajul "Lampa cu caciula", semat de Radu Jude, pe un scenariu de Florin Lazarescu, a primit Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Montpellier, Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cottbus, Marele Premiu, la Festivalul de film de la Bilbao, Marele Premiu, la Festivalul de film de la Trieste, Marele Premiu al juriului, la Festivalul Sundance si Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, la Festivalul de film DaKINO 2006. The Sundance/NHK International Filmmakers Award a fost infiintat in 1995 de NHK si Sundance Institute, pentru a onora si sprjini regizorii tineri, cate unul din SUA, Japonia, America Latina si Europa, care se remarca prin originalitate, talent si viziune. Sundance Institute, fondat de Robert Redford, este o organizatie non-profit, implicata, in prezent, intr-o serie de programe care includ si sprijinirea scenaristilor si a regizorilor independenti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.