Romania va avea, anul acesta, primul stand propriu la European Film Market, organizat in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, care se va desfasura in perioada 7-17 februarie. Meritul apartine Asociatiei pentru Promovarea Filmului R
Romania va avea, anul acesta, primul stand propriu la European Film Market, organizat in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, care se va desfasura in perioada 7-17 februarie. Meritul apartine Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc/ Romanian Film Promotion (APFR), al carui lobby constant si-a atins scopul: acela de a face posibila prezenta Romaniei, in premiera pentru industria cinematografica autohtona, in cadrul market-ului berlinez. Prezenta "cu atat mai importanta cu cat vine la numai doi ani distanta de la primul stand romanesc autonom organizat la Festivalul de Film de la Cannes si reitereaza importanta acordata de APFR industriei romanesti in totalitatea ei", se arata intr-un comunicat al APFR. Standul romanesc de la Berlin are misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente. Cu acest prilej, APFR editeaza catalogul "Romanian Films", un compendiu al tuturor filmelor romanesti produse in ultimii trei ani, si "Shooting Romania", brosura ce pune Romania pe harta locurilor ideale de filmare. De asemenea, o misiune aparte a APFR la Festivalul de la Berlin o reprezinta continuarea sustinerii actritei Anamaria Marinca (foto), reprezentanta Romaniei in cadrul programului "Shooting Stars", care promoveaza tinerii actori europeni si le faciliteaza intalnirea cu ceilalti membri ai breslei (actori consacrati si regizori sau agenti de casting si producatori de renume). In acest an, "Shooting Stars" a redus numarul de tineri participanti de la 22 la numai 9, fapt ce sporeste importanta prezentei actritei Anamaria Marinca in cadrul proiectului si confirma efortul depus de APFR pentru promovarea talentelor romanesti.
Evenimentele organizate de APFR in cadrul Festivalului de Film de la Berlin se justifica datorita unei prezente romanesti numeroase: pe langa Anamaria Marinca, scurtmetrajele "Tarziu" in regia lui Paul Negoescu si "O zi buna de plaja" in regia lui Bogdan Mustata, sunt selectionate in competitia de scurtmetraje a festivalului, proiectele "Aurora" (Mandragora Film) si "Outskirts" (Saga Film) sunt selectionate la Berlinale Co-production Market, unul dintre cele mai importante marketuri de proiecte de film, iar producatorul de film Ada Solomon este membru in juriul competitiei de filme de scurtmetraj. Standul romanesc de la Berlin este organizat in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Roman de la Berlin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.