Impinsi de lipsurile de acasa, locuitorii din Gaza au luat din nou cu asalt orasul egiptean Rafah.

Rezidentii din Gaza au recurs la orice mijloace de transport pentrua ajunge in Egipt Foto: Reuters Exodul palestinienilor din Gaza catre Egipt a continuat joi, pentru a doua zi consecutiv. Zeci de mii de oameni au trecut frontiera in orasul Rafah pentru a-si face provizii de alimente si alte materiale necesare vietii de zi cu zi. Multimea a reusit sa paraseasca Fisia Gaza dupa ce militantii Hamas au distrus partial un gard de protectie de la granita. Cetatenii spun ca au fost nevoiti sa recurga la acest gest deoarece blocada impusa de Israel in Gaza i-a adus in pragul saraciei. Numai in prima zi de la deschiderea frontierei 50.000 de oameni au dat navala in Egipt ca sa scape de lipsurile de acasa. Ei s-au inghesuit in masini, autocare sau carute pentru a ajunge la punctul de trecere a granitei. Unii au venit chiar calare pe magari.

Potrivit martorilor, orasul Rafah s-a transformat intr-o piata imensa, in care toata lumea vinde sau cumpara cite ceva. Cele mai cautate produse sint tigarile si combustibilii. Din cauza cererii foarte mari, preturile la unele materiale au explodat. Corespondentii agentiilor internationale spun ca localitatea a fost invadata de atit de multi palestinieni incit s-ar putea crede ca a fost anexata Fisiei Gaza.

Autoritatile din Cairo au trimis un numar impresionant de politisti in Rafah pentru a evita tulburarile. Totusi, oamenii legii nu au facut nici un gest pentru a-i impiedica pe palestinieni sa intre in tara. Israelul a cerut Egiptului sa ia masuri urgente pentru securizarea frontierei, deoarece zona ar putea fi folosita pentru trafic de arme.

Demnitarii de la Cairo spun insa ca vor reinchide granita abia dupa ce toti refugiatii din Gaza se vor intoarce la casele lor.

De citeva luni, Fisia Gaza se afla sub dominatia gruparii Hamas, fapt ce a determinat Israelul sa inchida granitele pentru a izola regiunea. In urma cu citeva zile, oficialii evrei au intarit blocada, ceea ce a dus la izbucnirea unei adevarate crize umanitare. Mai multe localitati au ramas fara electricitate, combustibilii sint din ce in ce mai greu de gasit la vinzare, iar magazinele sint aproape goale. Premierul Ehud Olmert spune ca masurile drastice de securitate sint menite sa opreasca atacurile cu racheta lansate din Gaza asupra Israelului. „Nu vrem sa lovim in aprovizionarea cu alimente pentru populatie sau cu medicamente pentru cei bolnavi. Dar nu le putem permite locuitorilor din Gaza sa duca o viata normala atit timp cit rachetele palestiniene sint lansate din curtile lor spre orasul Sderot sau spre alte comunitati din sudul Israelului", a declarat el.

Potrivit analistilor, marea intrebare care se pune acum e ce se va intimpla mai departe. In vreme ce Israelul cere securizarea frontierei, pentru a se evita traficul de arme, oficialii egipteni spun ca nu vor expulza cu forta nici un refugiat palestinian. Intreaga lume araba priveste cu simpatie populatia din Gaza afectata de lipsuri si neajunsuri si acuza statul evreu de lipsa de compasiune.

Consiliul de Securitate al ONU s-a intrunit pentru a doua oara in trei zile, in incercarea de a gasi o solutie pentru incetarea imediata a violentelor.