Şase exportatori de petrol din Orientul Mijlociu estimeaza ca vor castiga peste sase mii de miliarde dolari pana in 2022, iar modul in care vor investi fondurile ar putea avea repercusiuni financiare si politice asemenea celor din trecut, potrivit unui studiu publicat ieri, scrie Reuters, citat de NewsIn. La un pret al petrolului de 70 dolari/baril, cele sase state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) vor inregistra venituri de 6,2 mii de miliarde dolari in urmatorii 14 ani, de trei ori mai mult fata de suma castigata in precedentii 14 ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul Global McKinsey.
Potrivit studiului, la un pret de 100 dolari/baril, castigurile acestor state s-ar apropia de noua mii de miliarde dolari, in timp ce o reducere a pretului titeiului la 50 dolari/baril ar aduce castiguri de 4,7 mii de miliarde dolari. Pretul petrolului a atins pragul psihologic de 100 dolari/baril la inceputul lunii ianuarie 2008, dupa ce scazuse la 88 dolari/baril. Cresterea cererii in China si in cadrul altor economii emergente, dezvoltarea robusta la nivel global, ingrijorarile privind reducerea rezervelor de petrol si tensiunile din Iran au sporit pretul titeiului. Investitiile facute de cele sase state, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kuweit, Qatar, Oman si Bahrain, "vor afecta dobanzile de politica monetara, lichiditatile si pentru pietele financiare din intreaga lume", potrivit studiului.
Pentru a mentine inflatia la un nivel scazut si a spori castigurile, statele din Golf trebuie sa-si recicleze castigurile uriase obtinute din vanzarea petrolului pe pietele globale de capital. Vor face acest lucru prin cumpararea de active precum titlurile de trezorerie din SUA, actiuni sau, in unele cazuri, prin investitii in sectorul de imobiliare sau in fonduri private de capital.