SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
M-AM CULCAT de mic odata cu vacile si m-am trezit inaintea lor - povesteste intr-un interviu batranul academician N. Ar trebui sa spun ca am avut o copilarie ca oricare alta, la tara. Eu insa nu vreau sa va vorbesc frumos despre copilaria mea, doar fiindca asa se cuvine cand apari la televizor si toti asteapta de la tine numai lucruri pline de miez. Vreti sa fiu ipocrit si sa declar ca, daca m-as naste din nou, as dori sa duc aceeasi viata? Stand atatia ani numai cu vitele, ma si mir ca mai sunt om. Cand n-ai cu cine te compara, poti sa crezi ca asa e normal sa fie, sa stai mereu dupa vaci, sa vorbesti cu ele, iar discutiile cu ai tai sa fie numai despre apa si furaje, despre balegar si monta, despre lapte si vitei. Ce-i mai rau e ca am si acum cosmaruri. Ma visez in grajd, visez ca n-apuc sa dorm niciodata cat mi-ar trebui, transpir in somn abundent. Iar transpiratia mea miroase a sudoare sarata de vita. Mai vreti sa va vorbesc despre copilarie?

MIILE DE PICTORI chinezi, care executa, pentru negustorii europeni si americani, copii dupa portrete si compozitii cu personaje celebre, au probleme de anatomie la desenarea ochilor. In aceste copii, majoritatea europenilor portretizati au priviri de chinezi. Oricat de fideli ar vrea sa ramana asiaticii tabloului de copiat, ei modifica reflex anatomia ochiului, dupa canoane asiatice. Probleme au pictorii chinezi si cand imita semnaturi, fiindca nu cunosc alfabetul latin. Fac o mazgalitura, socotind ca lipsa de noima a scrisului e ceva cat se poate de european. Exact cum am proceda si noi, daca am fi in situatia sa imitam semnaturi chinezesti.

O FEMEIE IN VARSTA, a carei imbracaminte da de inteles ca a dus-o mai bine candva, cerseste, purtandu-se de parca n-a iesit la cersit, ci la promenada. Si, bineinteles, nu primeste nimic. Unui milog din vecinatate, care vrea s-o ajute cu niste trucuri profesionale, batrana ii raspunde vexata: Dar ce parere-ti faci matale despre mine? Eu ma uit la lume, ma intereseaza strada, oamenii. Ia vezi-ti de treaba! Cersetorule!

Citeste si:

MAGAZINELE CU SUVENIRURI sunt pline de contrafaceri dupa bibelouri de prost-gust. Un colectionar de kitsch-uri spune ca mai e pana departe, ca viitorul e al industriilor de contrafaceri ieftine dupa falsuri scumpe.

UN ZIAR care s-ar chema simplu, Divorturi, ar avea o multime de cititori. Cele mai multe casatorii pot fi expediate in paginile de anunturi ale oricarui cotidian. Un ziar care scrie de la un cap la altul numai despre casatorii plictiseste curand. Divorturile au o mult mai mare varietate in substanta decat maritisurile si insuratorile. O nunta e rareori si un scandal, pe cand o despartire e un scandal deschis si productiv multa vreme. Un ziar dedicat divorturilor in toate clasele sociale stimuleaza apetitul national pentru scandal. Face un gen de arbitraj public care hraneste scandalul.